1 op de 5 TikTok-filmpjes laat alcohol zien

Vergeet Instagram en SnapChat. TikTok laat de harten van onze tieners al een hele tijd sneller kloppen. Uit onderzoek dat Pointer – een journalistiek onderzoeksplatform van de KRO-NCRV – onlangs uitvoerde, blijkt dat in 1 op de 5 TikTok-video’s alcohol een rol speelt.

Journalistiek onderzoeksplatform Pointer maakte een fictief profiel aan, om als de dertienjarige ‘Noah’ TikTok-filmpjes te kunnen bekijken. En ondanks dat TikTok weet dus dat ze te maken heeft met een minderjarige, krijgt ‘Noah’ video’s te zien waarin wordt geproost met alcohol, wordt gedronken of waar alcohol op een andere manier een rol speelt.

TikWat?

TikTok is een app waarop je korte bewerkte (muziek)video’s bekijkt, die je kunt delen, liken of waar je een andere reactie onder achter kunt laten. De filmpjes duren 15 tot 300 seconden. De app heeft meer dan 100 miljoen gebruikers van over de hele wereld, die elke dag goed zijn voor meer dan 10 miljoen filmpjes. Kinderen vanaf dertien jaar mogen officieel ‘op TikTok’. Toch is een account met een verzonnen geboortedatum snel en gemakkelijk gemaakt.

Uurtje scrollen door alcoholposts

Onderzoeksjournalisten van Pointer openden een TikTok-account als 13-jarige en scrolden een uur lang op het sociale media-platform. Ze voerden zoekopdrachten in als ‘drank challenge’ en ‘drankjes mixen’ om het algoritme van TikTok te voeden en kregen in een uur tijd ruim 200 video’s te zien met drank.

Aanpassing Mediawet?

Nu zou je denken, we hebben toch een Mediawet? Klopt. Sinds 2009 is in de Mediawet opgenomen, dat het voor Nederlandse omroepen verboden is om alcoholreclame op televisie en radio uit te zenden tussen 06.00 uur en 21.00 uur. Dit geldt dus voor onze Nederlandse omroepen en niet voor de sociale media. We kunnen dus wel stellen, dat de Mediawet een aanpassing hier en daar verdient.

Tips voor ouders

Voordat een wet is aangepast, zijn we een hele tijd verder. Intussen ziet je kind ontelbaar veel lollige video’s. In grofweg 20 procent van die video’s speelt alcohol een rol. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Praat op een rustig moment met je kind over alcohol. Vragen die je kunt stellen:

  • Drink je wel eens ooit alcohol?
  • Drinken je vrienden alchol?
  • Krijg je het wel eens aangeboden?
  • Wat weet je van alcohol?

Stel grenzen en leg uit waarom jij niet wil dat je kind voor zijn 18de verjaardag drinkt. Heb die kennis paraat. Hier vind je informatie over waarom het voor jongeren extra gevaarlijk is om alcohol te drinken.

Blijf in gesprek met je kind over alcohol. Luister naar hem of haar. Geef ruimte aan zijn of haar mening maar ben wel duidelijk en stel kaders.

Maak afspraken, bijvoorbeeld: je meldt je als je thuis bent, hoe laat het ook is. Je vertelt het me eerlijk als je hebt gedronken. We praten er de volgende dag dan over.

Aan de video’s zelf valt weinig te doen. Ook kun je niet (helemaal) voorkomen dat je minderjarige kind deze video’s ziet. Wat je wél kunt doen, is het gesprek (blijven) voeren over alcohol. Als ouder heb je namelijk meer invloed op je tiener dan je misschien zou denken. Bron: pointer.kro.ncrv.nl.

 

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol en ibuprofen

Je hebt geborreld. Je hoofdpijn herinnert je hier graag aan. Voordat je die ibuprofen erin gooit, lees even dit artikel. Wist je dat een onschuldige ibuprofen in combinatie met alcohol…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat