Actieweek ‘Zien drinken doet drinken’

Onlangs ging de campagne van ‘Zien drinken, doet drinken’ van start. Met deze Alcohol-Actieweek wil de Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN) ouders bewust maken van het feit dat hun drinkgedrag van invloed is op het toekomstig drinkgedrag van hun kinderen. Want kinderen kopiëren. En het voorbeeldgedrag van ouders doet er daarom wel degelijk toe.

Geen alcohol tot je achttiende. Dat is bij wet bepaald in Nederland. Om te voorkomen dat jongeren voor hun achttiende gaan drinken, en na hun achttiende te veel gaan drinken en problemen krijgen waar nare gevolgen aan zitten, is het goed dat ouders zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie. De campagne laat zien dat drinken in het bijzijn van kinderen van invloed is op het toekomstig drinkgedrag van kinderen.

Wist je dat…

…kinderen vanaf twee jaar al een beeld vormen van hoe hun ouders met alcohol omgaan? Daarom is het voorbeeldgedrag van ouders -en ook andere familieleden- zo belangrijk. Door geen alcohol te drinken in het bijzijn van kinderen en jongeren verklein je de kans dat ze (al jong) gaan drinken.

Het goede voorbeeld geven helpt

Misschien denk je: maar een nieuwsgierige tiener doet toch wat hij zelf wil. Klopt. Maar als opvoeder(s) heb je meer invloed op je kind -en dus ook op het alcoholgebruik van je kind- dan je denkt. Naast het goede voorbeeld geven, kunnen onderstaande tips ook helpen.

  • Stel regels. Geen alcohol voor de achttiende verjaardag is zo’n regel. Of: Meld je als je thuiskomt van een feestje.
  • Blijf in contact en weet waar je kind is en met wie hij of zij omgaat. Monitoring noemen we dit. Heb aandacht voor de leefwereld van je kind en blijf betrokken.
  • Zorg dat alcohol niet in het zicht staat. Hiermee normaliseer je alcoholgebruik.
Wat is het goede voorbeeld geven?

Dat is je houden aan de richtlijnen die de Gezondheidsraad stelt. Drink geen alcohol en anders maximaal 1 glas per dag.

Voor meer informatie kijk op: ziendrinkendoetdrinken.nl.

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat