Alcohol & antibiotica: liever niet

Een antibioticakuur, wie heeft er niet ooit een moeten nemen? Om bijvoorbeeld van die oor-, keel-, blaas- of andere vervelende ontsteking af te komen. Dankzij antibiotica knap je snel weer op en kan het zomaar zijn dat je aan het eind van je kuur alweer ergens op een feestje staat. Je voelt je goed en hebt zin in een wijntje of biertje. Doen of niet?

Je voelt hem vast al aankomen: niet doen. Antibiotica en alcohol zijn geen geweldige combinatie. Dit heeft overigens niets te maken met de werking van de antibiotica. Ook wanneer je alcohol op hebt, blijven de werkzame stoffen hun werk doen. Wel kan alcohol in combinatie met antibiotica leiden tot vervelende en ongezonde bijeffecten.

Dubbel werk voor je lever

Nadat een antibioticum zijn werk heeft gedaan, is het de taak van de lever om de medicijnresten die in je in je lichaam zijn achtergebleven, af te breken. Dit is een behoorlijk intensief proces. Ook alcohol is een stof die door de lever afgebroken moet worden. Kortom: met ieder glas alcohol dat je drinkt, zet je je lever dubbel zo hard aan het werk. Hierdoor duurt het een stuk langer voordat de alcohol en de antibiotica in je lichaam zijn afgebroken.

Kans op bijwerkingen

Hoewel alcohol de werking van antibiotica niet beïnvloedt, kan het de bijwerkingen van bepaalde antibiotica (zoals tinidazol en metronidazol) wel in de hand werken. Denk aan bijwerkingen zoals: ernstige hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, diarree, een snellere hartslag en een lagere bloeddruk.

Alcohol vertraagt het genezingsproces

Een lichaam dat moet vechten tegen een infectie of ontsteking, wil je natuurlijk in optimale conditie houden. Alcohol is in dit geval niet helpend. Zo zorgt alcohol voor een minder goede nachtrust. Terwijl rust juist zo belangrijk is voor een goed herstel. Dus wil jij je snel weer fit voelen? Laat de alcohol dan tijdens en zo’n twee tot drie dagen na je antibioticakuur staan. Nadat jij klaar bent met je kuur, is je lever namelijk nog wel 48 tot 72 uur bezig om de laatste medicijnresten af te breken.

Ander mismatches met antibiotica

Naast alcohol zijn er nog andere voedingsmiddelen en dranken die je tijdens het nemen van antibiotica beter even kunt laten staan:

  • Grapefruit(sap) blokkeert de werking van het enzym CYP3A4 in je lichaam. Dit enzym is belangrijk bij de afbraak van geneesmiddelen. Eet je een grapefruit, dan kunnen medicijnresten zich ophopen en heb je meer kans op bijwerkingen van de antibiotica.
  • Cafeïnerijke dranken zoals koffie, thee en cola combineren niet goed met sommige antibiotica. De combinatie zorgt ervoor dat je lichaam cafeïne minder goed afbreekt, waardoor deze zich ophoopt en je last kunt krijgen van cafeïnebijwerkingen zoals slapeloosheid of hartkloppingen.
  • Zuivelproducten neem je liever niet tegelijkertijd in met antibiotica. Tussen het calcium in de zuivel en de stoffen in de antibiotica ontstaat een complexe verbinding. Hierdoor kunnen de antibiotica niet meer door de darmwand in de bloedbaan terechtkomen: daar waar ze hun werk juist moeten doen. Eet je toch graag zuivel? Zorg dan dat er minimaal twee uur tussen het innemen van je medicijnen en het eten of drinken van de zuivel zit.

Check het etiket of raadpleeg je huisarts

Wanneer het beter is om geen alcohol te drinken bij een geneesmiddel, is dit voorzien van het etiket ‘Gebruik geen alcohol bij dit geneesmiddel’. En natuurlijk kun je bij twijfel je huisarts of apotheek raadplegen. Al blijft de beste optie in alle gevallen om de alcohol zolang de antibiotica hun werk doen, even te laten staan. De combinatie IkPas en een antibioticakuur is hierbij dus 100% gezond verklaard ; )

Bronnen: ziekenhuis.nl, alcoholinfo.nl en afkickkliniekwijzer.nl

 

 

 

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol en ibuprofen

Je hebt geborreld. Je hoofdpijn herinnert je hier graag aan. Voordat je die ibuprofen erin gooit, lees even dit artikel. Wist je dat een onschuldige ibuprofen in combinatie met alcohol…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat