Alcohol en de overgang
Een vrouw kent haar lichaam goed. Je weet na zoveel jaren waar je goed en waar je minder goed op reageert. Maar tijdens de overgang kan een en ander ineens heel anders vallen. Dat is ook zo wat betreft alcohol.
We hoeven jou niet te vertellen dat de effecten van alcohol direct merkbaar zijn. Na een wijntje of wat krijg je een blos op je wangen -want je bloedvaten verwijden door het drinken van alcohol-, praat je gemakkelijker, ben je nog grappiger en beweeg je je ontspannen door de avond. Totdat je iets te veel drinkt dan goed voor je is en je van lichtelijk aangeschoten naar dronken doorschiet. Daar betaal je de volgende dag de rekening voor. Tijdens de overgang kun je -nog- gevoeliger reageren op alcohol.
Menopauze
Gemiddeld genomen start de overgang op de leeftijd van 47 jaar. Een proces waarin het lichaam verandert van vruchtbaar naar onvruchtbaar. De gehaltes van de hormonen progesteron en oestrogeen schommelen flink en uiteindelijk daalt de afgifte van deze hormonen. Dit heeft gevolgen voor je hormoonhuishouding, hartslag en hart- en bloedvaten.
Is het hier nou zo warm?
Een bekend fenomeen van de overgang zijn de opvliegers. Van die schommelende hormonen kan de hypofyse (een klier in het midden van de hersenen die een belangrijke rol vervult bij de regulering van hormonen) behoorlijk in de war raken. Zo kan de hypofyse denken dat je lichaamstemperatuur te hoog is, waardoor er direct een afkoelmechanisme in gang wordt gezet. Al je bloedvaten gaan wijd openstaan. Het resultaat is een hoofd als een tomaat en een spontane zweetaanval. Dit zweet verdampt op je huid en zo daalt je temperatuur weer. En dat noemen we nou een opvlieger.
Lunchen, wijntje, opvlieger
Alcohol drinken in combinatie met die schommelende hormonen zorgt voor bloedvaten die wagenwijd open gaan staan. En dat werkt opvliegers extra in de hand. Veel vrouwen merken dat ze van het drinken van alcohol tijdens de menopauze inderdaad opvliegers krijgen. Naast die ongewenste hittegolven, kun je tijdens de overgang dankzij de alcohol ook zomaar ineens enkele kilo’s aankomen. Alcohol zit de vetverbranding in de weg en je stofwisseling was al vertraagd vanwege de overgang. Dat is dus dubbel verlies. Zo zorgen die paar wijntjes ervoor dat jouw broeken wat aan de strakke kant komen te zitten.
Wel of niet drinken tijdens de overgang?
Wij gaan je niet vertellen wat je wel of niet moet doen. Feit is dat alcohol niet bijdraagt aan een soepele menopauze. Het is goed om je bewust te zijn van de effecten van alcohol op jouw vrouwenlichaam. Jij weet als geen ander hoe je lichaam reageert op bepaalde zaken. Aan te raden is om de richtlijnen van de Gezondheidsraad te volgen. Drink niet en anders maximaal één glas alcohol per dag. En houd zo nu en dan een pauze. Daar is je lichaam heel erg blij mee. Bron: avogel.nl.