Alcoholvrije alternatieven van IkPas-deelnemers
De een zweert bij thee met gember, terwijl de ander geen genoeg krijgt van een siroop met een twist. Wat je voorkeur ook is: het maakt niet uit, als het je maar smaakt. Heb je jouw non-alcoholische favoriet nog niet gevonden? Misschien dat de tips van deze collega-pauzeerders je inspireren.
Yvonne
Hierbij mijn favorieten:
Bundaberg gemberbiertjes low sugar
Ice tea no sparkling zero met ijs munt en citroen
Sparood citroen gember munt
Lonie
Vorig jaar heb ik ook meegedaan aan IkPas.
Water en limonade werd ik na een paar maanden zat, dus ging ik op zoek naar iets anders.
Gelukkig heb ik iets lekker gevonden: Crodino Rosso mét tonic (0% suiker). Heerlijk verfrissend drankje voor in het weekend!
Carla
Deze receptenpagina van Teisseire heb ik pas ontdekt. En vooral dit recept is super: Bitter Orange! Teisseire sinaasappel siroop 0.0 met Tonic 0.0 en een schijf sinaasappel. Serveer dit met of zonder ijs. Qua verhouding doe ik niet 1:3. Ik schenk minder siroop, zodat je het bitter van de tonic nog lekker blijft proeven.
Harry
Ik ben fan van Paulies Ginger. Een gemberdrankje dat ik graag gewoon zo mag drinken, maar ook vaak mix met heet water of -als ik mijn dorst wil lessen- met Sparood.
Hannie
Mijn favoriete alternatief is Ginger Ale. Ook heb ik inmiddels veel soorten biologische thee ontdekt, die erg lekker smaken bij verschillende gerechten.
Over thee gesproken
Net als wijn kan een thee in combinatie met een gerecht de smaak versterken en nog mooier en rijker maken. De perfecte combinatie zorgt ervoor, dat zowel het gerecht als de thee nog beter tot hun recht komen. Zo komen de smaken van een stuk gerookte zalm nog beter tot uiting wanneer daarbij een groene thee, zoals bijvoorbeeld een Sencha of Lovely Jasmine wordt gedronken.
De diversiteit aan smaken en soorten thee maakt dat bij elk type gerecht wel een passende thee te vinden is. Erg leuk om zelf te experimenteren en op zoek te gaan naar een mooie thee en spijs combinatie en je gasten te verrassen met een thee arrangement met een etentje bij je thuis.
Smakelijke combinaties:
Gerookte vis – Lovely Jasmine, Sencha, Chun Mee
Gegrilde groenten – Golden Osmantus, White Monkey, Sweet Rose
Romige soep – Tie Guan Yin, White Monkey, Lovely Jasmine
Vlees – Yunnan Dian Hong, Darjeeling Margaret’s, China Pu-ehr
Vis / Kip – Chun Mee, Golden Osmantus, Rosemary’s whisperer
Chocolade – Golden Yunnan, Green Sweet Chai, Feel Well Balanced
Kaasfondue & Thee
Heerlijk bij kaasfondue en ook goed voor de spijsvertering bij het toch wel zware gerecht, is het drinken van thee. Kies een zachte groene of witte thee als Mao Feng, Lovely Jasmine of Sencha.
Ook voor de bereiding van een heerlijke kaasfondue kan de wijn goed vervangen worden met thee. Kies hiervoor bijvoorbeeld een stevige rokerige Lapsang Souchong.
Deze theeën en ideeën komen van Barbara Veldhuizen. Zij is de bedenker van Teastreet. Je vindt hier meer dan 100 losse theesoorten.