Alvast voor straks: minder alcohol drinken
Bewust omgaan met alcohol was een belangrijke pijler in de corona-campagne ‘#alleensamen’ van de overheid. Jij pauzeert nu heel bewust, maar hoe drink je bewust na je pauze?
De publiekscampagne #alleensamen loopt al sinds maart 2020 en is bedoeld om Nederland duidelijkheid te verschaffen rondom coronamaatregelen en verspreiding van het virus te beperken. Nu de meeste corona-maatregelen zijn losgelaten is de campagne minder zichtbaar, maar de boodschap onveranderd. Want goed voor jezelf zorgen is altijd belangrijk. Fit worden, zijn en blijven is goed voor je weerstand. Een optimale weerstand maakt je sterk en minder bevattelijk voor virussen en infecties.
Wat is weerstand?
Het begrip weerstand betekent voor veel mensen de mate van bevattelijkheid voor infecties, maar in wezen is het een functie van je afweersysteem. Je afweersysteem heeft de taak om je te beschermen tegen ongenode gasten, zoals virussen en infecties. Het afweersysteem is een uiterst kundig systeem dat lichaamsvreemde micro-organismen herkent en doorgaans in staat is deze op te ruimen. |
#Alleensamen
Wat kun je doen om je weerstand te vergroten en zo minder vatbaar te zijn voor het coronavirus en andere ziektes? De overheidscampagne #alleensamen richt zich op de volgende thema’s: -Bewust omgaan met alcohol -Voldoende bewegen -Gezond eten -Stoppen met roken (Stoptober : )) |
Minder alcohol drinken, juist nu
Te veel alcohol drinken is niet goed voor je lichaam. Tot zover niets nieuws. Maar wist je ook dat alcohol een wissel trekt op je weerstand? Dat zit zo: vocht is nodig voor het afvoeren van afvalstoffen. Alcohol wel een vorm van vocht, maar niet het juíste vocht. Alcohol zorgt ervoor dat het je lichaam uitdroogt. Daarnaast kost het afbreken van alcohol je lichaam veel tijd en moeite. Hoe meer glazen wijn, bier of sterke drank je drinkt, des te minder aandacht je lichaam kan stoppen in het bestrijden van ziekteverwekkers. Bron: gezondheidsnet.nl.
Bewust drinken ná je pauze
Wat betreft die eerste pijler: die is in the pocket. Jij bent super bewust bezig op dit moment. Maar er komt ooit een eind aan deze alcoholpauze. En dan? Hoe zorg je ervoor dat je nog steeds bewust met je alcoholgebruik omgaat? Wij komen met tips.
Tip 1 Maak afspraken met jezelf
De Gezondheidsraad adviseert om niet te drinken en als je dat toch wil doen, beperk je dan tot één glas alcohol per dag. Dat kan een uitdaging zijn, maar het is goed om duidelijke afspraken met jezelf te maken. Wat dacht je van de regel: doordeweeks niet en in het weekend wel? Kleine kanttekening: deze regel heeft geen zin als je je ieder weekend een stuk in je kraag drinkt. Mannen worden officieel als ‘zware drinkers’ gezien wanneer ze één keer per week meer dan zes glazen alcohol drinken. Vrouwen worden als ‘zware drinkers’ bestempeld bij vier of meer glazen alcohol op één dag.
Als variant op de afspraken-regel zou je met jezelf kunnen afspreken dat je tentamenperiodes of periodes waarin je flink aan de studie moet, weinig tot niets drinkt. Om jezelf te belonen, bestel je je lievelingseten na het maken van je laatste tentamen. Of doe je jezelf die leuke schoenen, nieuwe game of gave zonnebril cadeau.
Tip 2 Wissel alcohol af met iets non-alcoholisch
Alleen maar bier of wijn tanken, heeft de bijzonder vervelende bijwerking dat je langzaam uitdroogt. Meer drinken, betekent namelijk vaker plassen met als gevolg een chronisch vochttekort. Dit betaalt zich uit in een flinke kater. Je biertje of wijntje afwisselen met water of een frisje zorgt ervoor dat je lichaam voldoende vocht vasthoudt. Dat scheelt behoorlijk in de kater de volgende dag.
Tip 3 Zoek een maatje en licht je omgeving in
Alleen is ook maar alleen. Soms kun je wel een steuntje in de rug of een peptalk gebruiken. Ook is het fijn als je bij iemand terecht kunt wanneer je merkt dat je het lastig vindt om de kurk op de fles te houden. Schakel een buddy in. Vraag hem of haar stand by te staan wanneer je een lastige dag hebt, een moeilijk tentamen voor de boeg hebt of iets gezelligs in de agenda hebt staan. Je omgeving kan door jouw ontboezeming -IkPas deze maand- rekening houden met jou en je voorkeur voor non-alcoholische dorstlessers.