Boek ‘De verslaving voorbij’ nog steeds actueel

In 1999 bracht Jan Geurtz het boek ‘De verslaving voorbij’ uit. Nu, zoveel jaren later, is het boek nog altijd actueel en wordt het door vele mensen gelezen die willen stoppen met het drinken van alcohol. In het boek wordt onder andere gesproken over de ‘opluchtingmethode’. Wij gingen met de schrijver in gesprek.

De Verslaving voorbij werd in 1999 uitgegeven en wordt nog steeds verkocht. Wat is de kracht van dit boek?

J: “Verslaving is een probleem van alle tijden, dus toen, nu en ook in de toekomst zullen er mensen met een alcoholprobleem zijn die hulp zoeken. Daarnaast is het een zelfhulpboek dat een andere dan de doorsnee methode hanteert om van je verslaving af te komen.”

In je boek praat je over de ‘Opluchtingsmethode’. Waarom dekt deze term de lading wat jou betreft?

J: “De klassieke hulpverlening maakt gebruik van de ‘wilskrachtmethode’. Als jij maar sterk genoeg bent, dan kun je van je alcoholprobleem afkomen. Het stoppen met drinken, wordt op deze manier een strijd die je met jezelf aangaat. Maar die strijd voer je al veel langer. Want je verzet je tijdens je verslaving ook al tegen je eigen dwanggedachten en zelfafwijzing. En je drinkt dan weer om even geen last te hebben van dat vervelende gevoel.

De ‘opluchtingmethode’ gaat over stoppen met je verslaving in plaats van met drinken of ander verslavingsgedrag. Je onderzoekt wat een verslaving is. Je komt je angsten onder ogen -wat gebeurt er als ik stop?- Tijdens het lezen van het boek, mag je blijven doordrinken. Niemand zegt dat je moet stoppen. Als je het verlangen voelt opkomen om te drinken, dan hoef je niet te strijden met jezelf. Dan zeg je tegen jezelf: het mag, je mag verslaafd zijn. En dan kom je in contact met het diepere gevoel, dat je niet verslaafd wil zijn. Als je eenmaal op het punt komt, dat je het echt niet meer wilt dan stop je vanuit liefde en voel je je pas vrij. Dan komt er opluchting.”

Je hebt zelf gekampt met verslavingen. Dit boek is een verslag van de zoektocht uit die verslavingen. Wat waren voor jou echte eyeopeners tijdens jouw zoektocht?

J: “Dat zelfafwijzing de motor is achter iedere verslaving. En met zelfafwijzing bedoel ik de slechte dingen die je over jezelf denkt: ‘Wat ben ik toch een loser dat ik weer drink’ of ‘Het is mijn schuld dat mijn partner niet meer bij me wil zijn’ et cetera. Dan zie je dat je glaasje wijn of je sigaret of je snuif cocaïne helemaal geen verbetering van je leven geeft, maar slechts een tijdelijke pauze in de toenemende narigheid van je verslaving.”

Wat zou je onze deelnemers, die een maand lang hun alcoholgebruik op pauze zetten, kunnen aanraden/adviseren tijdens de moeilijke momenten?

J: “Doorvoel goed wat je voelt tijdens je alcoholpauze. Een onrustig gevoel of die zucht naar dat vertrouwde glas met alcohol, lijkt op dat je het nodig hebt om je goed te voelen. In werkelijkheid is het een symptoom van het herstel van je lichaam en de schoonmaak van alle gifstoffen in je. Hierbij helpt het om wat meer water te drinken, te wandelen of fruit te eten: gezonde dingen doen die meteen de vreugde over het gestopt zijn versterken.” www.jangeurtz.nl

Fotocredits: Jet van Gaal

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol en ibuprofen

Je hebt geborreld. Je hoofdpijn herinnert je hier graag aan. Voordat je die ibuprofen erin gooit, lees even dit artikel. Wist je dat een onschuldige ibuprofen in combinatie met alcohol…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat