Brabantse jeugd drinkt meer dan de rest

Brabantse jongeren drinken meer dan hun leeftijdsgenoten uit andere provincies. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd die is uitgevoerd in het najaar van 2023. 31% van de jongeren gaf aan in de afgelopen 4 weken alcohol te hebben gedronken. Dit is hoger dan het landelijke gemiddelde van 27%.

Ruim 11.000 middelbare scholieren uit de regio Hart voor Brabant vulden de online vragenlijst in over hun gezondheid, welzijn en leefgewoonten. En of het nu wel of niet iets te maken heeft met de bourgondische inslag van de Brabanders, feit is dat 1 op de 5 van de ondervraagde scholieren uit de klassen 2 tot en met 4 in de afgelopen 4 weken wel eens 5 of meer glazen alcohol heeft gedronken. Ook gaf 18% aan in de afgelopen 4 weken dronken te zijn geweest.

Nog meer cijfers & feiten

-10% van de jongeren geeft aan wekelijks te vapen

-12% loopt risico op problematisch gebruik van social media

-47% voelt zich vaak gestresst vanwege school of huiswerk

-25% ervaart psychische klachten

+Brabantse jongeren zijn wel actiever in hun vrije tijd dan hun leeftijdsgenoten uit andere provincies

+92% sport wekelijks (landelijk 87%)

+97% voelt zich wel gesteund door de omgeving en kan terecht bij een iemand die ze vertrouwen

+86% heeft genoeg vrienden

Waar is dat feestje…

Er wordt vooral thuis of bij vrienden gedronken, op kermissen, op zomerfeesten of bij tentfeesten. Daarin geeft meer dan de helft, 55% van de middelbare scholieren die drinken, aan dat ouders het drinken van alcohol goed vinden of er niets van zeggen. Bron: ggdhvb.nl.

Voor de ouders

Stel grenzen: nee, nee en nog eens nee

Het toverwoord om jongeren langer bij het drinken van alcohol vandaan te houden is ‘preventie’, lees: regels stellen. Onderzoek heeft uitgewezen dat jongeren die niet mogen drinken, daadwerkelijk minder drinken. En hoe ziet preventie er thuis dan uit?

  • Stel duidelijke regels. Een kind van 13 krijgt geen alcohol, maar die van 17 wil het misschien wel proberen. Spreek een maximum aantal drankjes af en zorg dat hij of zij ze telt.
  • Geef voorlichting over het effect van alcohol op onder andere hersenen, groei, geheugen en de vergrote kans op onveilige seks bijvoorbeeld (je leest hier meer over de effecten van alcohol)
  • Geef zelf het goede voorbeeld en besef dat een peuter die zijn ouders ziet borrelen, dit onbewust opslaat. Alcohol wordt zo vanzelf geassocieerd met gezelligheid en een feestje.
  • Blijf praten met je kind. Spreek af hoe vaak en tot hoe laat je kind uit mag. En maak de afspraak dat hij of zij zich komt melden bij thuiskomst.

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol en ibuprofen

Je hebt geborreld. Je hoofdpijn herinnert je hier graag aan. Voordat je die ibuprofen erin gooit, lees even dit artikel. Wist je dat een onschuldige ibuprofen in combinatie met alcohol…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat