Deelnemers IkPas aan het woord
Samen pauzeren is leuker dan alleen. Maar kennen doe je al je mede-pauzeerders natuurlijk niet. Vandaag het verhaal van Els en Klaas. Zij dronken en pauzeren om verschillende redenen. Hier lees je hun verhaal.
Els (65) doet al een aantal jaar mee met de 40 dagen geen druppel challenge. Dit jaar besloot ze het niet bij die 40 dagen te laten. Ze wil in ieder geval tot en met 31 december a.s. geen alcohol drinken. “Pauzeren kost me geen centje pijn”, vertelt Els. “Stoppen is namelijk veel makkelijker dan matigen. Ik mis het drinken niet en ik kan andere mensen ook prima alcohol zien drinken. Maar weer beginnen en dan op tijd stoppen? Dat is veel moeilijker.”
Slaapmutsje
Het drinken van alcohol hielp Els bij het in slaap vallen. Els: “Ik ben een slechte slaper. Altijd al geweest. Dan dronk ik wat wijntjes, zodat ik sneller in slaap viel. Dat werkte wel, maar op den duur had ik steeds meer wijn nodig om snel in slaap te vallen. Geen prettig idee. Ik wil niet afhankelijk worden van alcohol om wat voor reden dan ook. Daarnaast ben ik pas voor het eerst oma geworden en dat is een grote motivatie om niet meer te willen drinken. Ik wil een fitte oma zijn. En ik wil mijn kleinkind zien opgroeien.”
‘Ik denk erover om definitief te stoppen met het drinken van alcohol. Want stoppen is makkelijker dan matigen.’
Voordeel pakken
Of Els iets van voordelen merkt? “Zeker. Voorheen viel ik in die 40 dagen geen gram af. Nu ik langer pauzeer, is er 5 kilo vanaf. Ook lig ik eerder in bed. Alcohol houdt je namelijk langer bezig en dus langer op. Ook financieel scheelt het een stuk. Ik dronk gemiddeld 5 flessen wijn per week van gemiddeld €10,- per stuk. Reken maar uit!”
De tip van Els
“Mijn tip ligt in een boek verscholen, het is een zin die ik mezelf vaak voorhoud. Hij is eigenlijk op alles van toepassing. Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie, schrijft in haar boek: ‘Je bent wat je doet’ (van zelfkennis naar gedragsverandering) de zin: De weg die je inslaat versterkt zichzelf. Dus stapjes kunnen stappen worden en tot ingesleten paden leiden. Ik heb van deze gedachte vooral gebruik gemaakt, toen ik jaren geleden stopte met roken. Het hielp me elke keer weer.Overigens is dit hele boek een aanrader voor mensen die hun levenswijze willen aanpassen.” |
Klaas (60) is een zogenaamde ‘weekenddrinker’. En in zo’n weekend zag hij zichzelf veel meer drinken dan hem lief was. “Doordeweeks kon ik de alcohol goed laten staan, maar in het weekend haalde ik dat in. Omdat me dat niet beviel, doe ik sinds een aantal jaar mee met Dry January. Zelf laste ik ook vaak een extra pauze tussendoor in. Dan dronk ik een maand in de lente niet en laste ik in de zomer ook nog een alcoholpauze in. Afgelopen oktober sprak ik met mezelf af een jaar niet te drinken.”
‘Mijn tip aan andere pauzeerders die last hebben van het verlangen naar een glas: zoek afleiding. Deze zin gaat na 10 minuten over.’
Zeg nooit, nooit
Een jaar geen alcohol drinken. Klaas doet het niet voor niets. Klaas: “Ik ben verslavingsgevoelig en ik gun mezelf deze uitdaging. Ik ben ook heel erg benieuwd wat het met me doet. En of het me lukt. De decembermaand is de eerste echte grote uitdaging. Ik zeg niet dat ik nooit meer ga drinken. Ik vind een jaar niet drinken een mooie mijlpaal. Daarna zien we wel weer verder.”
Energieker en gelukkiger
Wat Klaas tot nu toe ervaart? Meer geluk. “Ik word iedere zaterdag- en zondagochtend fris en fit wakker”, licht Klaas toe. “Ik heb genoeg energie om allerlei dingen in en om het huis aan te pakken. Ik wandel, ik knutsel en ik lees veel. Ik voel me echt gelukkiger.”