Dronken worden zonder alcohol te drinken

Afgezien van het feit of je het zou willen…het is wel raar om dronken te worden zonder dat daar alcohol aan te pas komt. Toch zijn daar verschillende manieren voor. Het een is beter haalbaar dan het ander overigens.

Manier 1: Het placebo-effect

Kun je dronken worden zonder een druppel alcohol te drinken? Volgens de proef die bierbrouwerij Bavaria deed wel. Het biermerk nodigde 90 mensen uit om lekker te komen feesten en natuurlijk te drinken tijdens de finale van een EK. Het gele goud vloeide rijkelijk, de alcoholvrije versie voor de duidelijkheid. Iets wat de feestvierders niet wisten. Zij dachten bier mét alcohol te drinken. Ondanks dit nuchtere feestje waren er, na het innemen van flink wat glazen, lallende en strompelende jongens en meisjes te zien. Dit noemen ze ook wel het placebo-effect. Bron: raarmaarwaar.nl.

Hoe werkt een placebo-effect?

Bij een placebo-effect versterkt een positieve verwachting (yay, feestje, yes we gaan lekker drinken) de werking van in dit geval het bier/de alcohol. Omdat de feestvierders dáchten dat ze alcohol dronken, ervaarden ze ook de ‘plezierige’ effecten ervan. Kortom: het zit gewoon hartstikke tussen de oren. Bron: benuapotheek.nl.

Manier 2: Aangeschoten worden van de geur van alcohol

Uit een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology, blijkt dat alleen al het inademen van de geur van alcohol je het gevoel kan geven een beetje aangeschoten te zijn en je remmingen enigszins weg kan nemen.

Om te testen hoe het ruiken van een vleugje whisky onze hersenen en gedrag beïnvloeden, bond een team van onderzoekers een groep deelnemers gezichtsmaskers voor, die waren behandeld met een alcoholoplossing. De andere groep kreeg een masker met een niet-alcoholische citrusoplossing, waarna beide teams impulstesten op de computer moesten maken.

Alle deelnemers kregen de opdracht een knop in te drukken toen ze zagen dat de letter K of een afbeelding van een bierfles voorbijkwam op het scherm. Klinkt eenvoudig, maar door het inademen van alcohol werd er vaker te laat op de bewuste knop gedrukt dan degenen die een non-alcoholisch masker droegen. Bron: harpersbazaar.nl.

Manier 3: Dronken worden dankzij het auto-brewery syndrome

Als je behept bent met het auto-brewery syndrome zet je lichaam jouw gegeten koolhydraten om in eenheden van alcohol. Deze medische aandoening wordt ook wel darmfermentatie genoemd. Dit betekent dat er gist en schimmels in de bovenste dunne darm en blindedarm zitten. Hierdoor wordt het eten gefermenteerd tot alcohol. Geen prettige kwaal kun je je voorstellen. Bron: rtlnieuws.nl.

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol en ibuprofen

Je hebt geborreld. Je hoofdpijn herinnert je hier graag aan. Voordat je die ibuprofen erin gooit, lees even dit artikel. Wist je dat een onschuldige ibuprofen in combinatie met alcohol…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat