Gaat de VRIJMIBO eraan?
De vrijdagmiddagborrel -vrijmibo- is nu we weer op kantoor werken, terug van weggeweest. Even bijkletsen met je collega’s met een biertje of wijntje in de hand is een gezellige weekafsluiting. Maar wat zijn de regels eigenlijk omtrent vrijmibo’s en hoe houd jij je op deze middagen als pauzeerder staande?
Commotie alom. Onlangs werden twee Apeldoornse ondernemers beboet vanwege bedrijfsborrels. Het waarom vinden we terug in de Alcoholwet. Hierin staat dat er geen alcohol aanwezig, genuttigd of op voorraad mag zijn in voor publiek toegankelijke ruimten en in delen van die ruimte waar geen publiek mag komen. Eigenlijk staat er dat alcohol alleen is toegestaan in horecabedrijven met een vergunning, slijterijen en winkels die alcohol mogen verkopen om elders te nuttigen.
Grijs gebied
Dat de Apeldoornse ondernemers op het matje zijn geroepen, wijst op een hele strakke interpretatie van de Alcoholwet. Want de Alcoholwet kent een grijs gebied, waardoor bedrijfsborrels, zoals vrijmibo’s, grootschalig plaatsvinden. Dat is niet in de laatste plaats, omdat handhaving hierop in de meeste gemeenten geen prioriteit kent. Dat de ondernemers zijn beboet, is dan ook best opvallend en misschien wel het einde van de vrijmibo’s? Bron: linda.nl
Borrelen op werk: ja of nee
Doe het niet, adviseert Maddy Blokland van het Trimbos Instituut. “Alcohol wordt vaak geassocieerd met gezelligheid, maar het brengt veel schade mee. Het maakt je minder alert, de controle gaat eraf. Je wordt impulsiever en je neemt risico’s. Allemaal dingen die je op je werk niet wilt.” Bron: rtlnieuws.nl. |
Tips voor een nuchtere vrijmibo
Grote kans dat jij wel eens ooit een bedrijfsborrel hebt op kantoor. En misschien staat er al wel weer één op de planning. Hoe ga je hier mee om als je midden in een alcoholpauze zit?
Tip 1 Het non-alcoholische glas is halfvol
Je drinkt geen alcohol, maar je wilt wel iets lekkers. Misschien heb je een favoriet alcoholvrij drankje? Geef bij de organisator aan dat je dat graag drinkt. In het uiterste geval neem je je eigen alcoholvrije drankje mee.
Tip 2 Zorg voor een volle maag
Zo tegen het eind van de middag kun je best honger hebben. Eet voordat je gaat ‘borrelen’ nog iets voedzaams. Een broodje, een salade, een yoghurtje: een bodem voorkomt dat je je stort op de snacks en drukt het verlangen naar een alcoholisch drankje de kop in.
Tip 3 Vertrek op het hoogtepunt
Na een uurtje of wat wordt de boel wat losser. Sommige collega’s stellen misschien voor om in de kroeg op de hoek nog even verder te gaan. Dat is een mooi moment om te gaan. Zo kom je niet alsnog in de verleiding om er eentje mee te drinken.
En onthoud dat er heel veel voordelen aan een alcoholvrije vrijmibo zitten.
-Je hebt echte gesprekken met je collega’s. -Je rijdt gewoon zelf naar huis. -Je hebt geen gênante dingen gedaan of gezegd, omdat je onder invloed was. -Je bent ook nog gezellig gezelschap voor het thuisfront. -Je hebt de volgende dag geen hoofdpijn. -Je hebt voldoende energie om én de hond uit te laten, én de boodschappen te doen, én de tuin aan te harken, én een vriend(in) te zien. |