Goed voorbereid aan IkPas beginnen in 8 stappen
Met iets beginnen, of juist met iets stoppen, kan voor sommigen lastig zijn. Om het succes van jouw IkPas-periode te vergroten, bespreken wij in dit artikel acht stappen ter voorbereiding op de alcoholpauze. Op deze manier wordt ‘passen’ voor jou een koud biertje uuuhhh…kunstje.
- Zoek een maatje
Alleen deelnemen aan IkPas is ook maar alleen. Het is fijner om de uitdaging met z’n tweeën aan te gaan, of met z’n drieën, of met de hele volleybalclub, of met de hele straat. Kortom, zoek iemand met wie je de tijd door komt en aan wie je steun hebt. Zo houd je het makkelijker vol, want: samen sta je sterk!
- Waarom doe ik het
Waarom doe je eigenlijk mee aan IkPas? Wat is jouw persoonlijke reden? Het is belangrijk om vooraf te bedenken wat jouw motivatie is om deel te nemen. Deze motivatie kun je ergens opschrijven en terughalen op momenten dat het wat moeilijk voor je is. Plak je motivatie op de koelkast, de badkamerspiegel, de voordeur, voorraadkast: in ieder geval op een plek, of verschillende plekken, waar je regelmatig langsloopt.
- Schreeuw het van de daken
In eerste instantie zou je denken dat IkPas een uitdaging met jezelf is, dus dat anderen hier niets over hoeven te weten, maar niets is minder waar. Je vrienden, familie en kennissen kunnen je best steunen, alleen moeten ze dan wel weten dat je meedoet. Vertel het dus aan iedereen in je omgeving, aan zoveel mogelijk mensen. Hoe meer mensen het weten, hoe meer er rekening met jou kan worden gehouden. Vertel het niet pas op het moment dat je een glas wijn of bier in je handen gedrukt krijgt, maar ruim van tevoren. Zo kun je voorkómen dat jou alcohol wordt aangeboden. Dat maakt het een stuk makkelijker.
- Maak een plan
Starten met IkPas lijkt simpel: je schrijft je in en je drinkt gewoon even 30 dagen niet. Helaas is het niet altijd zo eenvoudig. Je komt makkelijke en moeilijke situaties tegen waar je je op moet voorbereiden. Bekijk voorafgaand aan IkPas de maand januari eens door. Zijn er momenten in de komende tijd waar het moeilijk is om geen alcohol te drinken? Denk aan een receptie, een feest of wellicht je wekelijkse uitje met het team. Bedenk voorafgaand aan IkPas al wat je tijdens deze gelegenheden gaat doen. Men is immers gewend dat je alcohol drinkt. Wanneer je dit nu ineens niet meer doet, kan het zijn dat je omgeving dit vreemd vindt of er opmerkingen over gaan maken. Bedenkt dus goed wat je vertelt (tip 2) en wat je gaat drinken (tip 7). Als je dit nu al bedenkt, komt het beter over dan wanneer je op de avond zelf eigenlijk niet weet wat je in vredesnaam nu moet gaan drinken.
- Activiteiten
Soms is het beter om bepaalde gelegenheden te mijden, wanneer drank echt de reden van de gelegenheid is. Bierproeverijen of octoberfesten bijvoorbeeld, zijn een minder goed idee als je geen alcohol drinkt. Bedenk eens andere activiteiten die je kunt ondernemen. Nu je toch met je goede voornemens bezig bent, is dit wellicht ook een goed moment om te starten met sporten, wandelen of om naar de sauna te gaan. Activiteiten die bijdragen aan je gezondheid geven je een goed gevoel en ondersteunen je bij de IkPas-uitdaging.
- Beloning na 30 dagen
Uitdagingen mogen je wat opleveren. Voor degenen die het 30 (of straks 40 dagen) lang is gelukt om geen alcohol te drinken is er een beloning. Maar wat voor een beloning? Dat mag je natuurlijk zelf bepalen. Jezelf belonen (met iets anders dan alcohol natuurlijk;), helpt je volhouden en volharden. Die nieuwe jas, dat leuke uitje of die stedentrip: nu is het moment!
- Bedenk alternatieven
Wat drink je buitenshuis als je geen alcohol drinkt? Goede vraag en bedenk dit vooral vooraf. De meeste horecagelegenheden hebben een ruim assortiment frisdranken. Niet alleen cola en sinas, maar ook andere soorten smaken als tonic, bitter lemon en ice tea. Koop vooraf in de supermarkt eens wat verschillende frisdranken en ontdek je smaak!
- Experimenteer met smaken
Je zit op de bank, maar nu zonder wijntje…saai? Nee natuurlijk niet. Er is nog zoveel aan smaken te ontdekken! Vanaf 40 euro koop je al een sapcentrifuge en voor iets meer zelfs een slow-juicer. Hiermee maak je van alle groente en fruitsoorten sapjes. Limoen, aardbeien, appels, peren, spinazie, komkommer, paprika, wortels, tomaten etc. Combineer smaken en zorg voor lekkere mixen van bitter, zuur en zoet. Gedurende jouw pauze val je waarschijnlijk van de ene smaaksensatie in de andere!
Welke stap breng jij in de praktijk om goed voorbereid aan jouw pauze te beginnen? Of heb jij een eigen voorbereidingstactiek?
Laat het ons weten in een reactie!