Helpt het drinken van alcohol tegen de kou?

Een glühwein hier, een borreltje daar: tijdens de koude wintermaanden is het verleidelijk om jezelf op te warmen met een alcoholisch drankje. Je voelt een aangename warme gloed door je lichaam trekken. Kunnen we dan concluderen dat het drinken van alcohol een goede warmhouder is? Je leest het hier.

Om maar meteen met die spreekwoordelijke deur in huis te vallen: je lichaam houdt je voor de gek. Of, nee, het is de alcohol die je voor de gek houdt. Alcohol verdooft, waardoor je lichaam meer gaat ontspannen. Hierdoor vernauwen je bloedvaten minder. Op deze manier wordt je warme bloed gemakkelijker naar je huid gestuwd. Het resultaat? Blozende wangen en een gloeiend gevoel. Een prettig, maar bedrieglijk effect.

Bedrieglijk, hoezo?

Bedrieglijk, omdat je dankzij deze stuwing sneller lichaamswarmte verliest aan de koude buitenlucht. En omdat alcohol verdooft, komen de koudesignalen niet meer aan in de hersenen. Door de alcohol reageert het lichaam anders op kou en begint het niet met rillen of klappertanden. Kortom: je lichaam koelt sneller af, zonder dat je dit daadwerkelijk zo voelt. Alcohol en kou is dus verre van een goede combinatie.

Gezonde warmhouders

En nu? Gelukkig zijn er ook gezonde manieren –geen fakers- om je lichaam warm te krijgen en te houden. Wij zetten hier een aantal ‘second best’ opties voor je op een rijtje.

-Eet een bord warm eten, hierdoor neemt de kerntemperatuur toe.

-Het verteerproces maakt je lichaam ook warmer.

-Drink een kop warme chocomel.

-Eet een soepje.

-Zet een grote pot thee.

-Kruip op de bank dicht tegen je lief aan.

Bij alle bovenstaande scenario’s kun je er een dekentje, kussentje, huispak en favoriete Netflix-serie bij denken. Heerlijk die winter!

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol en ibuprofen

Je hebt geborreld. Je hoofdpijn herinnert je hier graag aan. Voordat je die ibuprofen erin gooit, lees even dit artikel. Wist je dat een onschuldige ibuprofen in combinatie met alcohol…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat