Het aanleren van een goede gewoonte: 5 tips
Ieder mens heeft slechte gewoonten. Sommige zijn alleen ergerlijk voor jezelf, andere zijn ook je omgeving tot last. Nu je in je pauzeperiode zit, wil je misschien meteen een andere slechte gewoonte bij de lurven nemen en er een goede voor in de plaats krijgen. Hoe je dat doet, lees je hier.
De meeste IkPas-deelnemers zetten hun alcoholgebruik op pauze, omdat ze een patroon willen doorbreken. Het drinken van alcohol in meer of in mindere mate kan als een slechte gewoonte voelen. Naast het drinken van (te veel) alcohol bij tijd en wijle kun je ook nog last hebben van andere slechte gewoonten. Denk bijvoorbeeld aan: te laat naar bed gaan, om de vijf minuten op je telefoon kijken, uitstelgedrag, jezelf vergelijken met anderen, niet dankbaar genoeg zijn, je omgeving niet laten weten wat je écht denkt, spullen verliezen, jaloers zijn. Slechte gewoonten zijn er in alle soorten en maten. Ze sluipen erin en je raakt ze maar moeilijk kwijt.
Ruilactie
Een slechte gewoonte staat een goede in de weg. Grofweg gezegd, zouden we meer bewegen als we minder televisie keken, ons fitter voelen als we minder zouden eten en drinken en meer rust in onze hoofden voelen als we minder tijd spendeerden aan social media. Als je dit zo leest, dan lijkt het een uitgemaakte zaak. Je stopt per direct met datgene wat jou in de weg staat om ruimte te geven aan andere positieve vibes. Maar zo simpel is het in de praktijk niet. Een slechte gewoonte afleren en een goede gewoonte aanleren, vergt tijd, energie en oefening. Maar het kan wel degelijk. Onderstaande adviezen kunnen je hierbij helpen.
Wist je dat…
-het aanleren van een nieuwe, goede gewoonte gemiddeld 66 dagen duurt? -een keertje terugvallen in een oude, slechte gewoonte geen invloed heeft op het ‘gewoontevormingsproces’? -een beloning je kan stimuleren om je goede gewoonte vol te houden? |
Tip 1: Creëer een positieve mindset
Van ‘ik moet niet meer zoveel…’ of ‘ik mag echt niet meer…’ raakt niemand gemotiveerd. Giet je goede voornemen in een positieve boodschap. ‘Ik zou graag meer willen bewegen’, klinkt al beter. Een positieve mindset draagt bij aan het succesvol aanleren van een nieuwe goede gewoonte.
Tip 2: Afspraak met jezelf
Maak een afspraak met jezelf. Vertel jezelf waarom het afleren van een slechte gewoonte belangrijk voor je is. Leg jezelf uit wat het je oplevert. Maak het serieus en denk er niet te licht over. Als je er klaar voor bent, licht dan de rest van de wereld in. Laat zien dat het menens is en voeg daad bij woord.
Tip 3: Herken triggers, doorbreek de routine
Een slechte gewoonte steekt de kop op wanneer je op een bepaalde manier wordt getriggerd. De behoefte aan een sigaret of een drankje bijvoorbeeld, is extra groot op stressvolle momenten. Ga voor jezelf na wat jouw triggers zijn om tot slechte gewoonten over te gaan. Wanneer je dit weet, is het belangrijk om je routine om te gooien. In plaats van een sigaret of een borrel kunnen ook een paar ademhalingsoefeningen de stress verlichten.
Tip 4: Eén stapje tegelijk
Verandering kost tijd. Verwacht dan ook niet dat je ineens 15km kunt hardlopen of iedere avond voor 22.00 in je bed ligt. Begin klein en bouw je verandering op. Dit geldt ook voor je alcoholpauze. Nu neem je een pauze van 30 dagen. Een mooie (eerste) stap. Misschien heb je hierna de smaak te pakken en ook zin in de 40 dagen-pauzeperiode? Op deze manier maakt een slechte gewoonte plaats voor een goede gewoonte.
Tip 5: Fouten maken mag
Dat een slechte gewoonte gemakkelijk af te leren is, klopt in de meeste gevallen niet. Het is dan ook eerder regel dan uitzondering dat je een keer de fout in gaat. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Raap jezelf bij elkaar en spreek jezelf positief toe. Kijk hoe ver je al bent gekomen. Wees je bewust van de reden waarom je de mist in ging en zet de goede gewoonte weer op de eerste plek.