Het gesprek aangaan over alcohol helpt deel I
Je kind wordt groter. Het krijgt een leuke vriendengroep. Gaat zo nu en dan naar een feestje. Je bent blij voor je kind dat ‘ie zo lekker meedraait. Vroeg of laat komt er alcohol om de hoek kijken. Ouders vinden het vaak een lastig onderwerp. Een van de misvattingen over het stellen van strikte regels, is dat het de relatie met je kind zou kunnen schaden. Lees meer over deze en andere misvattingen.
Allereerst even dit: uit het ‘Peilstationsonderzoek Ouderen 2019’ blijkt dat -vergeleken met 2007- ouders in 2019 strenger zijn wat betreft het alcoholgebruik van hun kind. In 2019 hebben meer ouders (38%) een ‘niet-drinken-tot je 18de’ afspraak met hun kind dan in 2015 (29%). Bron: stap.nl.
En dat is mooi, want strikte regels stellen helpt. En nee, je kind drijft daardoor niet van je af. Hier lees je meer over de zin en onzin van duidelijke opvoedregels omtrent alcohol (en tabak).
Stelling 1: Regels brengen de goede relatie die ik met mijn heb kind in gevaar.
Maak je geen zorgen. Door het stellen van regels wordt je band met je kind niet slechter. Het is heel belangrijk om je kind te laten weten hoe je als ouder over het drinken van alcohol denkt. Dat jij het verbiedt tot aan het achttiende levensjaar wil niet zeggen dat dat ook gebeurt. Maar je kunt het alcoholgebruik wel beperken. En dat is goed, want uit onderzoek blijkt dat het stellen van strikte regels niet alleen effectief is om het beginnen met drinken uit te stellen, maar ook om het alcoholgebruik te verminderen als jongeren eenmaal drinken.
Tips praten met je kind over zijn alcoholgebruik
-Snijd het onderwerp regelmatig aan. Praat erover tijdens de afwas of wanneer jullie in de auto zitten. Vraag naar het alcoholgebruik van je kind en van zijn of haar vrienden. -Pak een actualiteit uit het nieuws rondom het thema alcohol en gebruik deze als aanleiding voor jullie gesprek. -Zorg dat je goed voorbereid een gesprek in gaat. Weet dus waar je over praat als je zegt dat alcohol extra schadelijk voor jongeren is. Hier vind je meer informatie over alcohol en het effect ervan op jongeren. -Meer tips lees je hier. |
Stelling 2: Iets verbieden maakt het juist aantrekkelijker.
Dat zou je denken hè? Hoe harder je het verbiedt, hoe groter de aantrekkingskracht. Toch willen we dit graag enigszins nuanceren. Kinderen en pubers gedijen bij regels en horen wel vaker dat iets niet mag. Alleen verbieden is ook niet de truc, het is vooral van belang dat je het gesprek blijft voeren over alcoholgebruik. Luister naar je kind, neem hem/haar serieus en leg vooral ook uit waarom bepaalde regels gelden. Geef aan dat het schadelijk is voor de hersenen die nog volop in ontwikkeling zijn tot het 25e jaar.
Bron: alcoholinfo.nl.
De volgende keer leggen we nog eens drie stellingen met betrekking tot alcohol en opvoeden aan je voor.