Hoe ontstaat een kater eigenlijk?
Je wordt wakker met een droge mond, gierende dorst, een hoofd dat explodeert en een maag die zich drie keer omkeert. Terwijl je trillerig richting de badkamer strompelt, denk je maar één ding: ik drink nóóit meer. Veel mensen zullen deze situatie herkennen. Het is de kater die volgt op een met alcohol overgoten avond of nacht. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam, waardoor je je na een stevige drinkpartij zo ellendig voelt?
Een avond flink doorzakken, kan je de volgende ochtend een behoorlijke kater opleveren. Je voelt je slap, misselijk, moe en hebt een barstende hoofdpijn. Waarom voel je je zo ellendig na het drinken van alcohol? Dat heeft verschillende oorzaken.
Slap en hoofdpijn door vochtverlies
De belangrijkste boosdoener achter een kater is vochtverlies, ook wel nadorst genoemd. Alcohol moedigt je nieren aan om extra vocht uit te scheiden. Hierdoor moet je vaker plassen en droogt je lichaam uit. Het vochtverlies zorgt ervoor dat je je slap en moe voelt, en veroorzaakt een droge mond. Verder zorgt uitdroging ervoor dat het vocht dat zich tussen je hersenen en schedel bevindt, verdwijnt. Met als gevolg dat je hersenen tegen je schedel ‘botsen’, en dat is nogal pijnlijk.
Hoofdpijn van aceetaldehyde
Een andere oorzaak van je hoofdpijn en een trillerig gevoel the day after, is ‘aceetaldehyde’. Deze giftige stof ontstaat tijdens de afbraak van alcohol. Je lichaam probeert ook deze stof zo snel mogelijk af te breken. Heb je flinke hoofdpijn en moeite om je glas water recht te houden? Dan zijn dit twee aanwijzingen dat nog niet alle aceeltaldehyde is weggewerkt.
Misselijk door je maagslijmvlies
Staat je maag op zijn kop na een avond stappen? Dat is dan niet alleen een kwestie van een verkeerd gevallen friet kapsalon. Alcohol zorgt namelijk voor irritatie van het maagslijmvlies, met als gevolg een misselijk gevoel.
Foezelalcoholen
Alcohol ontstaat uit de gisting van granen en vruchten. Dit proces levert naast ethylalcohol -de gewone alcohol- ook andere soorten alcohol op. Deze ‘foezelalcoholen’ komen in kleine hoeveelheden voor, zijn giftig en worden door je lichaam nog trager afgebroken dan ‘gewone’ alcohol. Hoe groot je kater is, hangt deels af van de hoeveelheid foezelalcoholen die nog in je bloed zitten. Het aantal foezelalcoholen verschilt per drankje. Zo bevat wodka de minste foezelalcoholen en pruimenbrandewijn de meeste.
Jouw persoonlijke omstandigheden
Hoe je je voelt op het moment dat je aan het drinken slaat, werkt door in je kater de volgende dag. Dus ben je moe of down op het moment dat je alcohol drinkt? Dan is de kans groot dat je kater de volgende dag nog heviger is.
Nu weet je precies wat de onderliggende oorzaken zijn voor je ellendige state of being na een avondje drinken.
Bron: Jellinek.nl
Weetje:
Hoe ouder, hoe minder gek?
Ouder worden heeft veel voordelen, maar niet op kater-gebied. Hoe ouder je wordt, hoe heviger je kater namelijk. Dit heeft te maken met je stofwisseling. Je stofwisseling zet je lever aan het werk om de alcohol die je hebt gedronken, af te breken. Dit gaat steeds langzamer, naarmate je ouder wordt. Grote kans dus dat je lever, de ochtend na een uit de hand gelopen feestje, nog heel wat alcoholvoorraad weg te werken heeft.