Alcoholfeiten en andere waarheden

Spraken we eerder over alle fabeltjes die de ronde doen met betrekking tot alcohol; vandaag houden we het bij de feiten. Sommige feiten zijn klip en klaar, andere komen misschien als een verrassing. Senior onderzoeker naar alcoholverslaving Rob Bovens schijnt zijn licht op meerdere feiten.

Feit: hoe ouder je wordt hoe slechter je alcohol kunt verdragen

“Met het stijgen van de jaren zal het lichaam alcohol minder makkelijk verwerken. Dat komt doordat het ouder wordende lichaam verandert. Door de afname van lichaamsvocht en juist een toename van lichaamsvet, plus een verminderde werking van de lever, hebben mensen een lagere tolerantie voor alcohol en een snellere intoxicatie. Dat levert relatief eerder orgaanschade op.” Wat mensen hiervan in de praktijk merken? “Ze kunnen minder goed tegen drank. Dat geldt voor vrouwen in de overgang nog een tikje extra, omdat er hormonaal het een en ander verandert. Na de overgang trekt dit overigens weer bij.”

Feit: hoe ouder je wordt hoe meer je gaat drinken

“Naarmate de leeftijd stijgt, neemt het alcoholgebruik van Nederlanders toe. Iemand die jonger is dan 25 jaar drinkt gemiddeld twee tot drie keer per week. Dat stijgt per decennium. Zo drinken mensen van 65 jaar en ouder gemiddeld vijf tot zes keer per week alcohol. Dit blijkt uit onderzoek onder deelnemers aan IkPas.”

Feit (ten dele): Een glaasje wijn of bier ontspant

“Het kan inderdaad tegen de stress helpen, althans het eerste glaasje. Alcohol is een dempende stof, dus dempt het ook vervelende gevoelens als spanning. Maar bij doordrinken of regelmatig gebruik vergroot je juist de kans op spanning.”

Feit: Alcohol vergroot de kans op kanker

“Dat geldt voor verschillende soorten kanker. Het maakt daarbij niet uit welk type alcohol je drinkt: bier, rode wijn of sterke drank. Vooral de kans op borstkanker neemt toe, al met één glas per dag. Het spijsverteringsstelsel is ook een bekende gevarenzone. Maag-, lever- en darmartsen zullen altijd vragen naar je alcoholgebruik wanneer je met klachten komt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er tweehonderd ziektes waarbij alcohol in meer of mindere mate een rol speelt.”

Feit (ten dele): Alcohol is een lekker slaapmutsje

“Mensen die alcohol drinken voordat ze naar bed gaan, slapen inderdaad sneller in. Dat weten we uit ons slaaponderzoek, waarbij deelnemers onder meer een dagboek bijhouden. Ze rapporteren dat ze makkelijk in slaap vallen, alleen slapen ze erna dikwijls onrustiger dan zonder alcohol. Ze slapen lichter, worden vaker wakker, moeten meermaals naar het toilet.”

Bron: www.gezondheidsnet.nl  / Interview: Marieke van Twillert

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol en ibuprofen

Je hebt geborreld. Je hoofdpijn herinnert je hier graag aan. Voordat je die ibuprofen erin gooit, lees even dit artikel. Wist je dat een onschuldige ibuprofen in combinatie met alcohol…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat