Hoger middelengebruik onder risicojongeren
Sinds we te maken hebben met corona zijn kwetsbare jongeren meer alcohol gaan drinken en meer cannabis en lachgas gaan gebruiken. De reden dat jongeren dit doen, is om gevoelens als angst, stress en eenzaamheid even niet te hoeven voelen. Dit blijkt uit de Antenne Regiomonitor 2020-2021.
De onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam, verbonden aan het landelijk onderzoek, ondervroegen in samenwerking met Verslavingskunde Nederland 35 jongerenwerkers die werkten met 850 risicojongeren. Deze risicogroepen zijn tussen de 16 en 28 jaar. Vaak spelen meerdere problemen in het leven van deze jongeren, zoals een moeilijke gezinssituatie of werkloosheid. Ook staan ze geregeld al bekend om hun middelengebruik.
Van het een minder en van het ander meer
Hebben we aan de ene kant te maken met een XTC-afname -want: alle horeca (gedeeltelijk) dicht- zien we aan de andere kant een toename van de dempende middelen, zoals alcohol en wiet. Dit zou alles te maken hebben met het niet hoeven voelen van emoties als angst, verdriet, eenzaamheid en stress. Maar ook verveling speelde een rol en het wegvallen van structuur. De verleiding om dan te drinken en drugs te gebruiken was groter.
Lastig bereikbare jongeren
Tel daar bovenop de moeilijke bereikbaarheid van de jongeren vanuit de professionals -er was voornamelijk digitaal contact- en je hebt alle motieven op een rij waardoor kwetsbare jongeren meer alcohol, cannabis en lachgas zijn gaan gebruiken.
Goed om te weten: de regiomonitor zegt niets over het drugs- en alcoholgebruik onder Nederlandse jongeren in het algemeen. Zo is er ook een groep die in de coronacrisis juist minder dronk, slikte of snoof, omdat feestjes en andere sociale activiteiten niet doorgingen.