Inschatten bloedalcoholgehalte blijkt knap lastig

Dat je beter met alleen een frisje op achter het stuur kan kruipen, weten we allemaal. Tegelijkertijd is het drinken van alcohol niet helemaal verboden. Zo mag een ervaren bestuurder tot 0,5 promille alcohol in het bloed hebben. Recent onderzoek onder studenten toont echter aan, dat het inschatten van die hoeveelheid niet meevalt.

Alcohol en autorijden gaan niet goed samen. Met alcohol op neemt je reactievermogen af, zie je minder goed wat er gebeurt en kun je jezelf slechter concentreren. Hierdoor reageer je impulsiever en neem je meer risico’s. Tegelijkertijd denk je dat je nog steeds prima kunt rijden. Ervaren bestuurders mogen maximaal 0,5 promille alcohol in hun bloed hebben. De algemene opvatting is dat mannen hiermee ongeveer twee standaardglazen mogen drinken. Vrouwen zitten na één tot anderhalf glas aan de limiet.

Toch gaat deze algemene richtlijn niet helemaal op. Zo hangt de snelheid waarmee je aan het maximumpromillage zit, af van je hoeveelheid lichaamsvocht. En dat wordt weer bepaald door je lengte, gewicht, botstructuur en vetgehalte. Een Duits onderzoek toont aan dat inschatten wanneer de persoonlijke limiet van 0,5‰ alcohol is behaald, best lastig is.

Onderzoek onder sociale drinkers

Harm Reduction Journal publiceerde onlangs een Duits onderzoek naar de risico’s van zelfinschatting bij alcoholgebruik en autorijden. In dit onderzoek werden 90 studenten van gemiddeld 24 jaar oud, twee dagen lang getest op hun vermogen om het eigen bloedalcoholgehalte in te schatten. De studenten kregen wijn en bier aangeboden tot ze een bloedalcoholgehalte van 1,1 promille hadden. Ze moesten zelf inschatten op welk moment ze de wettelijke rijlimiet van 0,5 promille hadden bereikt.

Wat bleek? De eerste dag overschreed 39 tot 53% van alle deelnemers de wettelijke limiet, terwijl zij zelf het idee hadden nog prima te kunnen autorijden. Zo’n beetje de helft van alle deelnemers schatte het eigen alcoholgehalte dus te laag in. Bron: Stap.nl

Het onderzoek laat zien dat we onszelf makkelijk overschatten als het gaat om alcohol en onze fitheid om te rijden. Niet zo gek dus dat het algemene advies is om de alcohol, als je nog moet rijden, helemaal te laten staan. Weer een dilemma waar jij als IkPasser geen last van hebt!

Feiten en cijfers over alcohol en verkeersongevallen

  • In 2020 belandden 5.000 personen op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis vanwege een ongeval waar alcohol in het spel was.
  • Ongevallen met alcohol leiden tot een grotere kans op ernstig letsel.
  • Verkeersongevallen waarin alcohol een rol speelt, zijn vaker eenzijdige ongevallen.
  • Ruim de helft (56%) van de verkeersslachtoffers bij een verkeersongeval met alcohol liep hersenletsel op, versus 20% bij de ongevallen waarbij alcohol geen rol speelde.

Bron: ‘Alcoholvergiftigingen en ongevallen met alcohol’, onderzoeksrapport van  VeiligheidNL, september 2021

 

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol en ibuprofen

Je hebt geborreld. Je hoofdpijn herinnert je hier graag aan. Voordat je die ibuprofen erin gooit, lees even dit artikel. Wist je dat een onschuldige ibuprofen in combinatie met alcohol…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat