Jeroen Bosch Ziekenhuis zet in op alcoholpauze

Via het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) heb je kennisgemaakt met IkPas. Omdat een ‘fítte patiënt’ sneller beter wordt dan ‘een patiënt’, las je nu een alcoholpauze in. De aanjager van ‘IkPas in het ziekenhuis’ is MDL-verpleegkundige Jacqueline Bisschop. Dankzij haar inspanningen maakt het ziekenhuis serieus werk van de (vroeg)signalering van alcoholproblematiek bij patiënten die de polikliniek bezoeken of zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Zo’n tien procent van de patiënten heeft klachten die mogelijk (in)direct gerelateerd zijn aan (overmatig) alcoholgebruik. Op de MDL-afdeling is zo’n twintig tot dertig procent van de klachten alcohol gerelateerd. Daarmee kun je als verpleegkundige op de afdeling de hele dag druk zijn. “Als patiënten met forse alcoholproblematiek bijvoorbeeld in een onttrekkingsdelier raken, kunnen ze onrustig en verward worden, verhoog het risico op vallen, en sommige mensen worden zelfs agressief”, vertelt voormalig MDL-verpleegkundige in het JBZ, Jacqueline Bisschop. “Aan die patiënten werd na de opname hooguit een kaartje meegegeven van de verslavingszorg, maar verder deden we er in het ziekenhuis weinig met de alcoholproblematiek zelf. We hadden nog geen protocol. Vervolgens zag je deze patiënten een paar weken later weer terugkomen op de afdeling.”

De oorzaak aanpakken

Dat moest en kon anders vonden Jacqueline en haar collega’s. Geen symptoombestrijding, maar de oorzaak aanpakken. Jacqueline: “Als je je ogen sluit voor het psychosociale deel bij zo’n patiënt, blijf je in cirkels draaien. Dan kun je iemand wel tien keer opnemen voor een alvleesklierontsteking, maar die ontsteking komt ergens door. Misschien is het dan belangrijker om de oorzaak weg te nemen.” Maar wat kun je als ziekenhuis met het signaleren van alcoholproblematiek bij patiënten, en welke handvatten kun je zorgprofessionals geven? Tijdens haar studie aan de HBO-V besloot Jacqueline daaraan haar scriptie te wijden. Inmiddels is ze Projectleider Alcoholproblematiek voor het gehele JBZ en werkt ze aan haar promotieonderzoek.

Gerichte hulp

Wat Jacqueline en het JBZ tot nu toe voor elkaar hebben gekregen aan gerichte hulp? Ze implementeerden screeningsinstrumenten op de spoedeisende hulp en klinische afdelingen en regelden scholing voor zorgprofessionals. “Afhankelijk van de ernst van de alcoholproblematiek worden interventies aangeboden zoals gesprekken, folder, psychiatrie in consult en medicatie om een onttrekkingsdelier te voorkomen”. Ook is een multidisciplinair overleg (MDO) opgezet voor patiënten met ernstige alcoholproblematiek. “In dit MDO komen twee keer per week artsen, verpleegkundigen, psychiatrie, maatschappelijk van het ziekenhuis, het transferpunt en sociaal werker uit het de wijk samen om tafel. Soms wordt daarnaast nog ingebeld met de huisarts, thuiszorg, bemoeizorg of verslavingszorg. Het doel is om de zorg voor de patiënt tijdens en na de ziekenhuisopname beter in te richten en heropnames in de toekomst te voorkomen.

Naast de interventies die op de spoedeisende hulp en klinische afdeling worden aangeboden, willen we kijken naar de voordelen van een alcoholpauze op preventief gebied. Hiervoor hebben we als JBZ de samenwerking opgezocht met IkPas.”

Zet je alcoholgebruik op pauze met IkPas

IkPas is een gratis online interventie waarbij je je alcoholgebruik voor een bepaalde periode op pauze zet. Een gezonde zet voor iedereen die wel eens alcohol drinkt of vaker dan hem of haar lief is. Uit onderzoek is gebleken dat een maand geen alcohol drinken al veel voordelen oplevert. Een alcoholpauze is een feest voor je organen, laat je beter slapen, geeft je energie, is goed voor je mentale welzijn en laat je bewuster met alcohol omgaan. Meer dan genoeg redenen om te beginnen aan een alcoholpauze en te zien wat het je brengt. De pilot start op de polikliniek van de MDL en het Leefstijlloket waar patiënten vanuit het hele ziekenhuis naar toe worden verwezen.

*In een van de volgende nieuwsbrieven gaan we dieper in op het Leefstijlloket.

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol en ibuprofen

Je hebt geborreld. Je hoofdpijn herinnert je hier graag aan. Voordat je die ibuprofen erin gooit, lees even dit artikel. Wist je dat een onschuldige ibuprofen in combinatie met alcohol…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat