Langpauzeerder aan het woord

Langpauzeerders zijn mensen die na Dry January hun alcoholpauze hebben doorgetrokken tot nu. Omdat het pauzeren ze goed beviel of om een andere reden die ze dwingt minder of niet te drinken. Cor (62) mailde dat hij zijn verhaal ook met ons wilde delen. Nou, graag Cor.

“Ik ben op 1 januari met Dry January gestart. Met de insteek: ik zie wel of ik dat volhoud. Achteraf bezien ging het makkelijker dan ik dacht. Meedoen met IkPas helpt (mij) zeker, omdat je het veranderen van een gewoonte koppelt aan een ‘beloningssysteem’. Omdat het met Dry January goed ging en ik positieve effecten ging merken, heb ik ‘Kort Droog’ ook gedaan, gevolgd door ’40 dagen geen druppel’, ‘De Grote Schoonmaak’, ‘Extra Vakantiegeld’ en nu dan ‘Fit voor vakantie’.

Presteren en belonen

Het beloningssysteem van IkPas -met z’n certificaten en badges- was zeker in het begin erg prettig. Inmiddels neemt het effect wat af en zou ik het inmiddels ook zonder kunnen volhouden, maar het is naast nuttig ook leuk om er aan mee te doen. Niet in de laatste plaats vanwege de nieuwsbrieven waarin weetjes en info staan over alcohol. Zo heb ik dankzij die nieuwsbrieven geleerd waarom het me volgens mij al die jaren niet lukte om beneden de 87-88 kg te komen. Dat zit dus blijkbaar zo:

Ik ben iemand die vooral in het weekend dronk en dat ging gepaard met allerlei snacks en vooral Franse kaasjes die elke vrijdag gehaald werden. Het IkPas artikel ‘Afvallen en alcohol’ leerde mij dat de lever -in een situatie dat hij zowel alcohol als calorieën verwerken moet- aan alcohol de voorrang geeft om af te breken. En dat de vetten opgeslagen worden in plaats van ze als brandstof aan het lichaam aan te bieden. Tenminste, zo heb ik het begrepen. Omdat ik eigenlijk die Franse kaasjes vooral lekker vind bij een wijntje of een speciaalbiertje, heb ik die kaasjes ook niet meer gegeten sinds ik aan IkPas meedoe. De resultaten zijn zeer motiverend.

Winst en voordelen voor Cor

Eindelijk (blijvend) beneden de 87-88kg grens gekomen, wat (heel) lang een onneembare barrière leek, ben ik in de eerste 2 maanden van 2022 10 kg afgevallen en weeg nu 77-78kg.

Ik voel mij fysiek een stuk beter en heb ook minder snel last van mijn gewrichten et cetera. Gevolg: minder blessures.

Door de gewichtsafname is ook de noodzaak voor mij om met een apneu apparaat te slapen niet langer aanwezig, dus die staat in de kast nu en het snurken is zo goed als verleden tijd volgens mijn vrouw.

Ik ben diabeet (type 2) en zal dat ook wel blijven, maar mijn medicatie (metformine) is nu al gehalveerd en huisarts verwacht dat als mijn gewicht consistent op dit niveau blijft, ik misschien helemaal zonder medicatie kan.

Ik slaap beter en als ik wakker word, dan bèn ik ook goed wakker. Ik functioneer gewoon beter (zeker op maandagochtend).

Mijn voedingspatroon is gezonder geworden, veel meer rauwkost (snoeptomaatjes en -paprika’s in plaats van vette snacks) en bij warme maaltijden meer groente en minder aardappelen.

Ik eet kleinere hoeveelheden, waardoor mijn maag inmiddels wat kleiner is geworden en eerder het ‘vol signaal’ richting hersenen stuurt (voorheen nog wel eens de neiging om een ‘bodem’ te willen leggen voor een avondje met alcoholconsumptie)

Ik heb andere smaken leren waarderen en experimenteer daar nog steeds mee.

Doordat ik geen geld uitgeef aan alcoholische dranken (en niet aan al die Franse kaasjes 🙂   bespaar ik best veel geld (dat kan ik goed gebruiken voor het aanschaffen van die nieuwe kleding van 1 – 2 maten kleiner).

Je voelt je ‘In Control’. Voorheen kon ik heel snel een ‘excuus’ vinden om toch iets te drinken (‘moeilijke dag op werk’, ‘eentje moet toch kunnen’, ‘het is al bijna weekend’ – ik probeerde het drinken tot het weekend te beperken). Doordat ik nu nee (tegen mijzelf) kan zeggen, voelt dat als het hebben van meer zelfcontrole.

Ook mijn geheugen werkt beter, ik onthoud meer, wat dan weer past in het beter functioneren, ik zit meer helder in discussies en activiteiten.

 

Aandachtspunten en nadelen volgens Cor

Je gaat op zoek naar een vervangend iets voor wijn/bier/whisky maar wel met een stevige smaak, dan kom je snel uit bij zoete drankjes die weer om een andere reden slecht zijn, ook al bevatten ze soms suikervervangers. Ben ik nog mee aan het experimenteren.

Je moet je kleding vervangen. Ikzelf ben qua broeken en overhemden 1 á 2 kledingmaten minder geworden, dus om een beetje toonbaar te blijven moet je al je kleding vervangen, ben dat nu stapsgewijze aan het doen.

Als je veel in gezelschappen verkeert waarin alcoholconsumptie ‘er gewoon bij hoort’, dan kun je het gevoel krijgen dat je ‘iets uit moet leggen’. Ik heb daar zelf niet zo’n last van, maar als mensen toch aandringen op dat biertje of wijntje dan som ik gewoon een paar voordelen op van het niet doen.

Ook al ben je niet verslaafd aan alcohol, ook al ben je slechts een gewoontedrinker, het verlangen naar verdwijnt nooit helemaal (ben 37 jaar geleden gestopt met roken toen mijn vrouw zwanger werd van onze eerste, maar de ’trek in een sigaret’ werd pas vele, vele jaren later minder) dus terugval in oude gewoontes is altijd dichtbij.

Sommige gerechten op restaurantmenu’s combineren beter met wijn dan andere non-alcoholische dranken. Ik liet het vaak aan de kelner/ober/sommelier over om te kiezen welke wijn het beste bij het gerecht paste, maar men weet vaak niet wat te adviseren als het geen wijn mag zijn.

Hoewel ik wel steeds meer mensen tegenkom die hun alcoholgebruik op pauze gezet hebben, al dan niet tijdelijk, je blijft je vaak een uitzondering voelen, daar moet je tegen kunnen en als je daar niet goed tegen kunt, dan moet je jezelf een beetje “wapenen” voordat je je in zo’n gezelschap begeeft.

En nu?

Ga ik nooit meer iets drinken met alcohol? Weet ik eerlijk gezegd nog niet. Mijn kratjes speciaalbieren heb ik al wel van de hand gedaan, bier is volgens mij sowieso redelijk dikmakend. Mijn wijnrek laat ik nog gevuld met wat er eind 2021 in lag. Werkt ook motiverend om daar af en toe langs te lopen. De whisky heeft geen haast, blijft heel lang goed. Zelfs al neem ik later in 2022 weer eens een wijntje, dan zal dat veel bewuster zijn dan voorheen. Dus ook dan levert deelname aan IkPas voordeel op. Mijn motto voor de toekomst is net als zoals ik aan IkPas begon: ‘we zien wel’. Maar de bewustwording van alcoholgebruik en de effecten ervan is in ieder geval een feit!”

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol en ibuprofen

Je hebt geborreld. Je hoofdpijn herinnert je hier graag aan. Voordat je die ibuprofen erin gooit, lees even dit artikel. Wist je dat een onschuldige ibuprofen in combinatie met alcohol…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat