Redenen voor 55-plussers om te drinken
Goed nieuws: over het algemeen gaan 55-plussers met het ouder worden minder drinken. Maar uit onderzoek door het Trimbos-instuut blijkt dat het tegengestelde gebeurt bij 55-plussers die al overmatig drinken. Zij gaan met het ouder worden juist méér drinken. En daar zijn verschillende redenen voor aan te wijzen.
Gezelligheid, omdat iedereen het doet, ontspanning, gewoonte: er zijn een boel redenen te bedenken waarom er alcohol wordt gedronken. Ook onder de 55-plussers zijn dit veelgehoorde motieven. Toch is er ook nog zoiets als ‘de levensfase’ die een rol speelt in het ‘waarom’.
Er verandert een heleboel
Als 55-plusser verandert je leven ongemerkt, vaak behoorlijk duidelijk en soms zelfs plotsklaps. Zo kruip je richting de pensioengerechtigde leeftijd, vliegen eventuele kinderen uit, heb je meer tijd (en ligt verveling op de loer), kun je te maken krijgen met verlies en rouw, gezondheid en ziekte en de confrontatie met de dood die steeds dichterbij komt. Dit kunnen redenen zijn om meer te (gaan) drinken dan goed voor je is.
Opvallende groepen
Uit het onderzoek kwamen groepen naar voren die specifiek aandacht vragen. Zoals de groep waarbij overmatig alcoholgebruik voorkomt in combinatie met andere ongezonde leefstijlgewoonten. Denk hierbij aan roken en weinig beweging. Dan is er ook nog de groep ‘jonge ouderen’, met name mannen, die overmatig drinkt. Naarmate de tijd verstrijkt en de leeftijd omhoog kruipt, loopt deze groep het risico meer te gaan drinken. De derde groep die zich aftekende, bestaat uit ouderen die een ingrijpende gebeurtenis meemaken en daardoor bijvoorbeeld alleen komen te staan. Omgaan met verlies en rouw kan gepaard gaan met alcoholgebruik dat niet meer onder controle is.
En nu?
Stel je bent een 55-plusser en je wilt weten waar je staat wat betreft je alcoholgebruik? Breng dan eens een bezoek aan de website van Moti55. Hierin kun je actief, en toch heel laagdrempelig, je alcoholgebruik in kaart brengen. Vervolgens kun je een traject volgen bij Moti-55. Een Moti-55 traject bestaat uit vier gesprekken. Twee maanden na deze gesprekken vindt er een ‘follow up’ gesprek plaats waarbij het verloop van je plannen besproken wordt. Let op: het Moti55 traject is een preventief aanbod en geen hulpverleningsaanbod.
Het doel van Moti-55 is…
…stilstaan bij je alcoholgebruik. …een gezondere leefstijl gaan aannemen. …kwaliteit van leven verbeteren bijvoorbeeld door fitter te worden of beter te slapen. |