Streep door achteraf betalen online slijters?

Van een eventueel verplicht alcoholprotocol, naar kritiek op de ‘achteraf betalen optie’ bij de online drankwebshops: de slijterijen -online en offline- zijn de laatste weken volop in het nieuws. Preventieorganisaties zijn verbaasd over het feit dat veel online slijterijen de mogelijkheid tot achteraf betalen aanbieden, en verklaren dat dit lijnrecht tegen de geest van de alcoholwet in gaat. Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer wil dat digitale slijters stoppen met het aanbieden van ‘uitgesteld betalen’.

Vorig jaar is de Alcoholwet aangepast. Een goede zaak, want daarin zijn strengere regels opgenomen die prijsacties en hoge kortingen op alcohol verbieden. Dit om te voorkomen dat mensen meer drank kopen, dan zij van plan waren. Wat blijkt nu? Bijna alle grote Nederlandse online slijterijen werken inmiddels samen met ‘buy now pay later’-apps (bnpl), zoals Klarna of Riverty. Dit ‘achteraf betalen principe’ zorgt ervoor dat als je nu zin hebt in een borrel, maar niet genoeg geld op de rekening hebt staan, je toch je drank kunt kopen. De online bestelde alcohol hoef je pas twee weken tot twee maanden later af te rekenen.

Verbazing alom

Vreemd, zeggen de preventieorganisaties, zoals het Trimbos-instituut, Jellinek en Stichting Alcoholpreventie (STAP). Want dit gaat lijnrecht tegen de geest in van de alcoholwet. En ook een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer zet vraagtekens bij deze gang van zaken en wil dat digitale slijters stoppen met het aanbieden van ‘uitgesteld betalen’.

Het doel van de prijsprikkel

Waarom het achteraf betalen zo ongewenst is, leggen de preventieorganisaties als volgt uit: “Voor jongeren en problematische drinkers wordt het hierdoor wel heel aantrekkelijk om alcohol te kopen. Bovendien is de prijsprikkel nu juist een effectief middel dat mensen ervan kan weerhouden om alcohol te drinken”, aldus het Trimbos-instituut.

Gall&Gall heroverweegt uitgestel betalen mogelijkheid

Juridisch is er niets mis met de ‘buy now pay later’-apps. ‘Uitgesteld betalen’ is wettelijk gezien geen krediet, en daarom vallen de aankopen niet onder toezicht van de stichting BKR (bureau kredietregistratie), dat de opbouw van problematische schulden monitort (bron: rtlnieuws.nl). Maar deskundigen waarschuwen al langer voor uitgesteld betalen. Door dit soort apps vervaagt de grens tussen een aankoop en een lening. Shoppen met geld dat je op dat moment niet hebt, kan kwetsbare groepen in de problemen brengen.

Dit artikel is gebaseerd op een online artikel dat onlangs verscheen op rtlnieuws.nl.

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol en ibuprofen

Je hebt geborreld. Je hoofdpijn herinnert je hier graag aan. Voordat je die ibuprofen erin gooit, lees even dit artikel. Wist je dat een onschuldige ibuprofen in combinatie met alcohol…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat