Thuiszitten en thuisdrinken
De coronaperiode duurt lang. Het is dan ook best verleidelijk om zelf een fles open te trekken. Gewoon op je studentenkamer. Omdat je het af en toe nodig hebt om te kunnen ontspannen. Omdat het leven op dit moment maar een saaie bedoening is. Omdat je je het allemaal anders had voorgesteld. Thuisdrinken. Hoe houd je het onder controle en wat kun je doen als je naar alcohol verlangt?
Studeren is -naast colleges volgen, hard studeren en tentamens maken- vooral ook nieuwe mensen leren kennen en samenkomen met je vrienden. Ouwehoeren aan de bar bij de studentenvereniging, grappen maken in je favoriete stamkroeg en bankhangen met je mattie in zijn of haar studentenhuis. Dat kan en mag allemaal niet of zeer beperkt. Je sociale leven ziet er heel anders uit. ‘Welk sociale leven’? zullen sommigen misschien zelfs denken. Het is dan ook niet raar dat er serieuze signalen zijn dat het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren en studenten is toegenomen.
Uit een recente enquête blijkt, dat één op de vijf studenten meer drinkt en één op de tien studenten meer drugs is gaan gebruiken tijdens corona. Voor corona werd er veelal recreatief gedronken en drugs gebruikt, nu is het om somberheid en depressieve gevoelens te onderdrukken. |
Dan maar thuis
De verleiding is groot om een wijntje of een biertje te drinken wanneer je thuis hard hebt gewerkt. Je online lessen zitten erop, je leerwerk is klaar. Tijd voor een verzetje. Naar iemand toe gaan, mag niet. Wat doe je dan om het een beetje leuk te hebben? Je trakteert jezelf op alcohol, ‘want dat mag nog wel’. Nu even liever niet natuurlijk, want je pauzeert. Maar straks als de pauze achter de rug is en de beperkingen nog van kracht zijn, hoe zorg je er dan voor dat je niet naar de drank grijpt als je gaar bent van de online lessen of omdat je je rot voelt vanwege de lege sociale agenda? Wij komen met tips.
- Afleiding is key. Trek je hardloopschoenen aan, doe je Airpods in en lopen maar. Of neem de hond van je overbuurvrouw mee voor een lange wandeling. Loop samen met een huisgenoot/studiemaatje/vriend/vriendin een blokje om. Weet dat een verlangen na een half uur echt verdwenen is.
- Maak iets anders lekkers voor jezelf. Er zijn genoeg alternatieven met een bite te verkrijgen. Iets met gember zorgt bijvoorbeeld voor een kick. Of wat dacht je van tomatensap met limoen en een druppel hete saus?
- Kies voor de alcoholvrije variant van jouw favoriete drankje. We juichen het niet toe, maar als het voor jou werkt, dan werkt het. Lees hier meer over de voors en tegens wat betreft alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn.
- Bepaal voor jezelf waar je écht behoefte aan hebt. Drink je alcohol uit verveling? Ga iets anders doen, kom in beweging. Wil je een glas bier of wijn omdat je je rot voelt? Bel een goede vriend(in). Praten helpt! Heb je zin in iets alcoholisch omdat je dit verdiend hebt? Kies een andere beloning. Bekijk je favoriete film, trakteer jezelf op een nieuw geurtje, verwen jezelf met je lievelingsgerecht. Whatever makes you happy!