Lekkerder dromen tijdens je alcoholpauze

Vorige week heb je kunnen lezen dat je van een alcoholpauze beter slaapt. Daar kunnen we aan toevoegen, dat je tijdens een alcoholpauze rustiger, fijner en ‘beter’ droomt. Hier lees je hoe dat komt.

Je slaapcyclus bestaat uit een diepe slaap, je REM-slaap en een lichte slaap. Met name het middenstuk -de REM-slaap- is belangrijk, omdat dit de tijd is waarin je spieren volledig ontspannen zijn en je je dag verwerkt. Die slaap heb je keihard nodig om de volgende dag weer te kunnen presteren. Als je met een paar glazen op onder de wol kruipt, dan zorgt de alcohol ervoor dat de REM-slaap later begint en ook minder lang duurt. En dat betekent de volgende dag dus een brak gevoel, een mindere concentratie en misschien een korter lontje.

Daarnaast heeft alcohol een slechte invloed op je droomgedrag. Je droomt namelijk veel minder. Je droomt wel iets, maar het zijn niet de levendigste dromen en ook niet de belangrijkste. Het bijzondere aan dit alles, is dat je de nacht nádat je hebt gedronken juist de meest intense en heftige dromen kunt beleven. Je hersenen lijken je een soort compensatiedroom te willen laten beleven. Omdat het de nacht ervoor niet is gelukt om je REM-slaap hiervoor optimaal te benutten, doet het dat dus de volgende nacht.

Nu jij pauzeert, doorloopt jouw lichaam de slaapcyclus zoals hij bedoeld is en krijgen je hersenen de kans om de dag te verwerken zoals het hoort. Voor nu: dat was het. Voor later: lekker slapen!

Wel of geen slaapmutsje?

Ja, het slaapmutsje kan ervoor zorgen dat je eerder in slaap valt. Nee, het zorgt niet voor een betere slaapkwaliteit. Het schopt je slaapcyclus zelfs in de war. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven te bedenken voor dat befaamde slaapmutsje.

 

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol en ibuprofen

Je hebt geborreld. Je hoofdpijn herinnert je hier graag aan. Voordat je die ibuprofen erin gooit, lees even dit artikel. Wist je dat een onschuldige ibuprofen in combinatie met alcohol…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat