Train je brein: extra vrolijk worden van water
Van alcohol word je vrolijk, losser en uitbundiger. Daarnaast is het lekker en werkt het ontspannend. Allemaal voorbeelden van redenen waarom we alcohol drinken. En er is nog een reden waarom we de glazen regelmatig vullen met een alcoholische drank: de conditionering van ons brein. Ons brein ziet alcohol namelijk als een beloning. Maar er is hoop: een brein laat zich heel goed trainen. Zelfs op zo’n manier dat het straks extra vrolijk wordt van een glas water.
Hoe zit dat dan, vraag je je waarschijnlijk af. En hoe snel kan ik mijn brein dát leren, wil je misschien weten. Daarvoor moeten we eerst vertellen wat voor effect alcohol op het brein heeft. Bij alcoholinname komt midden en voor in je hersenen dopamine vrij, wat leidt tot een vrolijk gevoel en minder remmingen (en bij ruime doses slaperigheid of zelfs coma). Ons brein is inmiddels zo getraind dat het die vrolijkheid linkt aan de ervaring en de context. Dus associeer je woorden als ‘kroeg’, ‘feest’ of ‘stappen’ met begrippen zoals: ‘drinken’, ‘wijnen’ en ‘lekker biertje’.
Water omdat het feest is
Maar er is hoop. Wat je kunt doen, is die associaties -‘drinken’, ‘wijnen’ en ‘lekker biertje’- vervangen met andere gezonde keuzes, zoals: ‘vlierbessensiroop met spa rood’, ‘ginger ale met munt en frambozen’ en zelfs met: ‘water’! Naarmate je de vervangende dorstlesser steeds vaker neemt, verbindt je brein op termijn deze vervanger aan feestelijkheden en uitgaan (context en ervaring).
En dat blijkt ook uit recent onderzoek. Psychiater en gezondheidswetenschapper bij Radboudumc, Arnt Schellekens, deelt de volgende bevindingen: “Proefpersonen in een neutrale omgeving (dus geen café) kregen afwisselend water en bier toegediend: in beide gevallen reageerde het brein daarop als ‘beloning’. Dat lijkt goed nieuws voor de sociale drinker die z’n borrel eigenlijk wil laten staan: je brein vindt water ook lekker” (bron: www.ad.nl).
Positieve resultaten
Psychiater Arnt Schellekens en leverarts Eric Tjwa (ook Radboudumc) deden eind 2016 onderzoek naar de effecten van een maand zonder alcohol bij matige drinkers (gemiddeld 1,5 glas per dag) in Nijmegen. En ook zij noteerden positieve resultaten. Het bewustzijn rondom alcoholinname nam toe, mensen voelden zich fitter en alerter. Ook je organen zijn blij met de pauzeperiode. Denk aan je lever bijvoorbeeld. Omdat het orgaan minder geprikkeld wordt, kan het tot op zekere omvang (70 procent) teruggroeien (bron: www.ad.nl).
Nog meer voordelen
Alcohol is een dikmaker. Gedurende een alcoholpauze kan je onderhuidse buikvet afnemen, net als het percentage slecht cholesterol. Ook je hart gedijt goed bij een alcoholpauze. Net als je portemonnee. 30 dagen niet drinken scheelt aan geld. Geld dat je kunt gebruiken om te besteden aan andere leuke zaken. Tip: stel een doel in van tevoren en begin vast met de voorpret!
Met welke alternatieve dorstlesser ga jij je brein om de tuin leiden?
Laat het ons weten in een reactie!