UvA voert alcoholbeleid in
Groot nieuws. De Universiteit van Amsterdam gaat alcoholgebruik op de campus tijdens congressen, borrels en evenementen ontmoedigen. Een actie die niet door iedereen met open armen wordt ontvangen. Want alcohol drinken is nog altijd de sociale norm onder hoogopgeleiden.
Het nieuwe alcoholbeleid van de UvA is opgesteld naar aanleiding van het Nationaal Preventieakkoord. In het Nationaal Preventieakkoord staan specifieke lange termijndoelstellingen voor het verbeteren van de volksgezondheid. Van onderwijsinstellingen wordt verwacht dat ze alcoholgebruik onder scholieren en studenten actief gaan ontmoedigen.
Wat wil de UvA?
De Amsterdamse universiteit zet in op meer bewustwording over alcoholgebruik. Daarmee wil de UvA de focus verleggen naar ‘een nieuwe sociale norm waarin alcoholgebruik niet vanzelfsprekend is’:
Reactie UvA: “Er is een duidelijk verband aangetoond op allerlei soorten kanker, van slokdarmkanker tot borstkanker bij vrouwen en dat staat nog los van de bekende leverproblemen. Daarbij heeft alcohol ook een negatief effect op ons denkvermogen, wat natuurlijk haaks staat op waar de UvA voor staat als kennisinstelling. De effecten van alcoholgebruik op studie- en werkresultaten zijn al reden genoeg om alcoholgebruik te ontmoedigen onder studenten en medewerkers.”
Te betuttelend
De titel van het beleid is: ‘alcohol onder een academische omgeving: eigenlijk best gek’. En de eerste kritieken zijn niet van de lucht. Zo zou het beleid ‘te betuttelend’ zijn. Want, zo wordt er gezegd, op een gegeven moment neemt het bestuur van UvA het besluit dat het vreemd is om alcohol te drinken. Dan leg je een norm op aan een ander en dat is verkeerd. Dat is iets wat een persoon zelf moet bepalen en niet het bestuur.
Daarom is er op universiteiten een alcoholbeleid nodig
Volgens onderzoek uit 2018 van het Trimbos-instituut zijn jongvolwassenen als groep het vaakst een ‘zware drinker’: minstens zes glazen op één dag voor mannen, vier glazen voor vrouwen. Daarbij drinken hoogopgeleiden veel meer (89.1%) dan laagopgeleiden (67.5%). De alcoholproblematiek onder studenten is dus groot. |
Geen alcoholverbod, wel meer variatie in alternatieven
Voor de duidelijkheid: de UvA pleit niet voor een alcoholverbod. Alcohol blijft in campushoreca en tijdens borrels, congressen en evenementen gewoon verkrijgbaar, maar cateraars worden simpelweg verplicht daarnaast voor ‘een ruim en aantrekkelijk aanbod aan non-alcoholische drankjes’ te zorgen. Ook wordt met studentenverenigingen een convenant gesloten over ‘alcohol en sociale veiligheid’ en ‘krijgen studenten en medewerkers informatie over hulp bij minderen met drinken’. En daarmee is, afgaande op de Trimbos-cijfers, een alcoholbeleid gewoon broodnodig.
Bronnen: