Valt alcohol onder de harddrugs?
Cocaïne, heroïne, MDMA, amfetamine…allemaal heldere voorbeelden van harddrugs. Een andere harddrug is alcohol. Een harddrug die overal verkrijgbaar is en waarvan zo’n 80 procent van de volwassenen het drinkt. Hoe zit dat?
Alcohol is, vooral bij grotere hoeveelheden, een onvervalste harddrug. Kenmerkend voor harddrugs is dat deze een ‘psychotrope’ werking hebben. Je leest het al terug in het woord, dat betekent dat het middel invloed heeft op de psyche (geest) van de gebruiker. Daarnaast is alcohol, net als andere harddrugs, verslavend. Je kunt er zowel geestelijk als lichamelijk afhankelijk van worden. Wanneer er sprake is van afhankelijkheid, spreken we van een verslaving.
Alcohol vs. andere harddrugs
Even de feiten op een rij: alcohol werkt geestverruimend (het is zelfs het meest gebruikte geestverruimende middel ter wereld), alcohol is -bij regelmatig gebruik van meer dan 1 à 2 glazen per dag- schadelijker voor het lichaam dan de meeste drugs én het is verslavend. En toch is alcohol legaal, verkrijgbaar op (bijna) elke hoek van de straat…Bron: drugsinfo.nl.
Opiumwet
Je zou denken: als alcohol een harddrug is en zo schadelijk/verslavend is, waarom is alcohol dan nog steeds legaal? Dat komt doordat alcohol niet is opgenomen in de Opiumwet. In de Opiumwet zijn alle middelen opgenomen die door de overheid als ‘drugs’ worden beschouwd en daarom illegaal zijn. Alcohol komt hierin niet voor en is daarom legaal. Wat wel is opgenomen in de Alcoholwet is de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. Dat is bij wet verboden. Bron: alcoholinfo.nl.