Vasten om gezondheidsoverwegingen
Dat je gaat vasten, kan om verschillende redenen zijn. Het geloof kan een rol spelen -het vasten brengt je dichter bij God en je voelt op deze manier mee met de minderbedeelden-. En je kunt vasten omdat dit bij je leefstijl hoort. Omdat je dit een gezonde manier van leven vindt. Hoe dat precies zit, vasten voor je gezondheid, lees je hier.
Vasten is goed voor je lever. Zo gaat je lever erop vooruit wanneer je (langer) vast. Er is een sterk verband tussen het verbeteren van de leverconditie en de butyraat-producerende bacterie. Die bacterie groeit op het moment dat de darmen leeg zijn, dus als iemand vast. Dan maakt ‘ie kleine vetzuurtjes aan. Hierdoor neemt het levervet sterk af.
Hoe minder levervet, hoe zuiverder de lever. En een zuivere lever zet een heleboel positieve effecten in gang. Zo kun je op termijn beter concentreren en verbeter je je bloedsuikerspiegel.
Vasten is vast goed
Vasten is dus goed voor je lever. Maar er zijn nog meer voordelen te ontdekken.
-vasten draagt bij aan gezonde darmen
-Vasten gaat epilepsieaanvallen tegen
-Vasten is goed tegen reumatoïde artritis
-Vasten versnelt de genezing
-Vasten is goed voor de huid
-Vasten geeft groei- en anti-verouderingshormonen vrij
-Vasten beschermt de gezondheid van het hart
-Vasten repareert en verjongt
-Vasten helpt overgewicht en obesitas tegengaan
Ieder voordeel heb z’n nadeel…
Voordat je je nu op het vasten stort na het lezen van al die voordelen…er zijn ook bijwerkingen waar je rekening mee dient te houden. Zo liggen uitdroging, hoofdpijn en last van maagzuur op de loer. Goed drinken tijdens de vastenperiode is belangrijk. Een eerste symptoom van vochttekort kan hoofdpijn zijn. Ook spierpijn, verkoudheid, rillingen en een slechte adem kunnen bijwerkingen zijn.
Wat gebeurt er vanbinnen als je vast?
-Je lichaam put uit opgeslagen suikerreserves, omdat je hersenen brandstof (glucose) nodig hebben -Als de suikerreserves op zijn, breekt je lichaam spierweefsel af.* -Als laatste wordt je vet-reservoir aangesproken. *Het afbreken van spierweefsel klinkt heftiger dan dat het is. Bij gezonde mensen moet dit geen problemen opleveren. Bron: kis.nl. |
Dit artikel is gebaseerd op diverse bronnen: trouw.nl en mens-en-gezondheid-infonu.nl.