Waar of niet waar?
Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier
Je kent bovenstaande uitdrukking vast wel. Maar klopt ‘ie ook? De University of Cambridge en de Universität Witten/Herdecke deden er beide onderzoek naar. Onder strikte laboratoriumcondities werd een avondje stappen nagebootst, waarbij 90 proefpersonen zich vrijwillig lieten vollopen.
De 90 proefpersonen werden in 3 testgroepen verdeeld. De ene groep dronk eerst bier en dan wijn. De tweede groep eerst wijn en dan bier. En de derde groep dronk alleen wijn of bier. De deelnemers dronken allemaal ongeveer 1,1 promille in de vorm van bier en/of wijn en ondertussen observeerden de wetenschappers de proefpersonen en onderwierpen ze hen aan vragen als: op een schaal van 0 tot 10, hoe dronken/ziek voel jij je nu?
De avond werd niet traditiegetrouw afgesloten met een broodje shoarma, maar met een glas water. Vervolgens kropen de deelnemers onder de wol en sliepen ze onder medisch toezicht hun roes uit. De volgende dag moesten ze hun kater een score geven op basis van factoren als vermoeidheid, hoofdpijn, dorst en misselijkheid. Als controle kwamen de deelnemers een week later nog eens terug om dit hele proces opnieuw te doen, maar dan omgekeerd. De mensen die eerst bier dronken en dan wijn, dronken nu eerst wijn en dan bier.
Tromgeroffel
Het resultaat? ‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’ is een mooi gezegde, maar ook niet meer dan dat. De volgorde van de drankjes doet niets af aan de hevigheid van de kater de volgende dag. Het type drankje dat je drinkt, kan wél van invloed zijn op de hevigheid van je kater. Zo zorgen rode wijn en rum voor hevigere katers dan bier en wijn. Geen alcohol drinken schijnt overigens het beste te werken als je niet zit te wachten op hoofdpijn en misselijkheid ; ) Bron: ad.nl