Waarom is alcohol zo verslavend?
Alcohol. Sommigen weten goed maat te houden, anderen drinken er meer van dan goed voor hen is. En of je nu veel, weinig of gemiddeld drinkt; iedereen weet dat alcohol ongezond is voor lichaam en geest. Maar waarom blijf je ervan drinken? Wat maakt alcohol zo verslavend?
Stel je hebt een rotdag. Je leidinggevende is niet tevreden, je partner zit niet lekker in zijn vel, je voelt je eenzaam of wat dan ook. Dan kan het fijn zijn om een glas alcohol te drinken. En nog één. En nog één. Voordat je het weet, is de fles leeg. Langzaamaan vergeet je je rotdag, omdat je bedwelmd raakt door de alcohol. Je voelt je misschien zelfs even tevreden of gelukkig. Dat komt omdat er, dankzij het drinken van alcohol, endorfine wordt aangemaakt. Ook wel het gelukshormoon genoemd. De aangemaakte endorfine wordt door de hersenen naar verschillende delen van het lichaam gestuurd.
Meer, meer, meer
Je kunt je voorstellen dat je dit geluksgevoel vaker wilt ervaren. Zeker wanneer je last hebt van stress, sombere buien of te maken hebt met flinke tegenslag. Telkens wanneer je drinkt, vergeet je je problemen of verdwijnt je gestreste gevoel naar de achtergrond en maak je endorfine aan. Je ervaart je problemen of stress als minder heftig en je voelt je wat beter (denk je). Voordat je het weet heb je -dagelijks- alcohol nodig om de dag en je sores te vergeten en een bepaald gevoel van geluk te ervaren. Wat je je niet beseft, is dat je eigenlijk hunkert naar een shot endorfine.
Alcohol + endorfine werkt verslavend
Wanneer je regelmatig drinkt om je eigen ellende te vergeten of om ‘even helemaal te ontspannen’ koppel je alcohol aan geluk. Dit ritueel kan leiden tot verslavingsgedragingen. Je wilt drinken om te vergeten of om te ontspannen ongeacht wat de gevolgen zijn. De hoofdpijn, het slechte slapen, mensen teleurstellen: je voelt je wellicht schuldig, maar neemt het voor lief.
Endorfine aanmaken op een natuurlijke manier
Hoe kun je ervoor zorgen dat je wél dat gelukshormoon door je lijf voelt stromen, maar dat er géén alcohol aan te pas komt? Wij komen met tips!
Natuurlijke endorfinemakers
Sporten Wie zijn lichaam op een sportieve manier flink belast, zal zich als vanzelf beter gaan voelen. Bij intensief bewegen stuurt je lichaam een pijnprikkel naar de hersenen. Je hersenen zetten deze pijnprikkel om in endorfine. Lachen Lach je gelukkig! Bij lachen, lekker hard en voluit, maak je behoorlijk wat endorfine aan. Zelfs als je alleen maar je mondhoeken omhoogtrekt, produceer je al wat van het gelukshormoon. Lachen is het beste medicijn tegen stress. Zet je favoriete cabaretier op als je zin hebt in een wijntje of een biertje en lachen maar. Seks Een potje seks doet wonderen voor je endorfineproductie. Met jezelf of met een ander. Dat maakt niet uit. Een goede knuffel of een lekkere zoen helpt trouwens ook al! Massages Lichamelijk contact zorgt voor de aanmaak van endorfine. Na een uitgebreide massage of een sessie accupunctuur (want: pijnprikkels) voel je je als herboren en sta je bol van de endorfine. Bron: drogespieren.nl |