Waarom krijg je dorst van alcohol?
Een wijntje bestaat voor 87 tot 90% uit water, een biertje zelfs voor 95%. Hoe kan het dan dat je na een avond doorzakken ’s ochtends wakker wordt met een knallende koppijn, een droge mond en een onstilbare dorst? Dé tekenen dat je hersenen en de rest van je lichaam zwaar uitgedroogd zijn. Dit heeft alles te maken met het effect van alcohol op je lichaam.
Ondanks dat je met het drinken van de nodige alcoholische versnaperingen behoorlijk wat water binnenkrijgt, droogt je lichaam toch uit. Hoe dit werkt, leggen we je uit aan de hand van de ‘reis’ die een slok bier na het drinken door je lichaam aflegt.
Van de mond naar de maag
Nadat je eenmaal een flinke slok van je biertje doorslikt, loopt het bier van je mond via de slokdarm naar je maag. Daar vermengt het zich met voedsel, vocht en maagzuur dat al in de maag aanwezig is. Dit proces verloopt supersnel: voordat jij je glas hebt neergezet, ligt de slok bier al in je maag. Via de maagwand komt een klein deel (zo’n 20%) van de alcohol meteen in je bloed terecht. De rest stroomt door naar de dunne darm.
Via de dunne darm naar het bloed
80% van de alcohol in je slok bier vindt vanuit de maag door het maagportier zijn weg naar de dunne darm. Via de darmwand wordt de alcohol vervolgens in je bloed opgenomen. Wanneer je sterke drank drinkt, gaat dit proces heel snel. Omdat bier veel water bevat, gaat dit proces hier wat langzamer.
Vanuit je bloed naar je hele lichaam
Op het moment dat de alcohol in je bloed wordt opgenomen, verspreidt het zich door je hele lichaam. Hier wordt het opgenomen in je lichaamsvocht. Dit is ook reden waarom vrouwen sneller dan mannen het effect voelen van alcohol: vrouwen hebben in verhouding minder lichaamsvocht. Gemiddeld bestaat het lichaam van een vrouw namelijk voor 60% uit vocht, versus 70% bij mannen. Via het lichaamsvocht bereikt de alcohol vervolgens je hele lichaam, ook de hersenen. Bron: jellinek.nl en Kennisinstituutbier.nl
Hersenen en diuretisch hormoon
Je hersenen raken op verschillende manieren beïnvloedt door alcohol. Een van de effecten is dat alcohol de afgifte van het antidiuretisch hormoon onderdrukt. Dit hormoon zorgt er normaal gesproken voor dat je nieren water uit je plas halen en terug in je bloed brengen. Nu krijgen je nieren dit seintje niet, met als resultaat dat je na het drinken van alcohol vaker moet plassen. Met je biertje krijg je dus wel vocht binnen, maar plas je het net zo snel weer uit. Hierdoor droogt je lichaam, ondanks het drinken, uit.
Bron: alcoholinfo.nl