Waarom meedoen aan Dry January?
De decembermaand staat voor de deur. Dat betekent veel gezelligheid in allerlei vormen. Samenzijn, cadeautjes, lichtjes en natuurlijk lekker eten en drinken. De meeste mensen laten de teugels flink vieren in december. Het is tenslotte feest. Om deze verwenmaand te compenseren zou je in januari mee kunnen doen aan de nationale alcoholpauze: Dry January. Goed idee?
Omdat je lichaam even bij moet komen van al die gezelligheid in de maand december is het een goed idee om de alcohol dertig dagen te laten staan. Een alcoholpauze komt je lijf ten goede. We zetten de voordelen van dertig dagen niet drinken even voor je op een rij:
De lever
Voordat we dieper ingaan welke ontwikkeling je lever doormaakt, wanneer je een alcoholpauze inlast, laten we je eerst aan de hand van drie stappen zien hoe je lever te werk gaat wanneer je alcohol drinkt.
Stap 1: De lever breekt de alcohol af tot aceetaldehyde. Aceetaldehyde is een giftige stof, het tast de organen aan en is onder andere verantwoordelijk voor de kater.
Stap 2: De lever breekt de aceetaldehyde af tot azijnzuur.
Stap 3: De azijnzuur wordt afgebroken tot water en kooldioxide. Water en kooldioxide worden via urine en ademen uitgescheiden.
Pauze!
De bewering dat de lever uitrust en opknapt bij een maand alcoholpauze is geen losse flodder, maar wordt gestaafd door onderzoek. Onderzoekers van het Radboudumc namen samen met het NTR-televisieprogramma De Kennis van Nu, de proef op de som. Veertien gematigde drinkers en de presentatoren van De Kennis van Nu dronken voor het onderzoek een maand geen alcohol. Om toevalligheden uit te sluiten deden negen geheelonthouders mee als controlegroep. Wat bleek? Een alcoholloze maand zorgde ervoor dat de cholesterolwaardes daalden, het buikvet afnam en de waarden in het bloed, die wijzen op een prikkeling van de lever en het verval van levercellen, daalden ook.
De hersenen
Je bent op een feestje en je hebt zojuist je eerste (en tweede, en derde) alcoholische versnapering achter de kiezen. Je wordt wat rozig, maakt een paar goede grappen, bent extra vrolijk, wat losser. Of het tegenovergestelde gebeurt: je stemming slaat juist om. In plaats van ‘extra gezellig’ word je somber, angstig, onaardig of zelfs boos. Niet prettig voor jezelf en je omgeving en niet in de laatste plaats: niet goed voor je hersenen.
Langetermijngevolgen
Als je langere tijd te veel alcohol drinkt, kan dit ook langetermijngevolgen hebben, zoals een hersenbeschadiging. Een bekend voorbeeld hiervan is het Korsakov Syndroom. Bij dit type hersenbeschadiging treden geheugenproblemen en vaak verwaarlozing van het uiterlijk op. Dit laatste komt door het zogeheten decorumverlies, oftewel verlies in dagelijkse (uiterlijke) verzorging. De hersenschade bij het Korsakov Syndroom is blijvend en progressief (bron: www.gezondheidsplein.nl).
Alcoholvergiftiging
Het Korsakov Syndroom is een extreme vorm van hersenbeschadiging, maar ook een (eenmalige) vorm van alcoholvergiftiging kan al schadelijk zijn voor de hersenen. Het is goed om je te realiseren dat een kater ook een (lichte) vorm van alcoholvergiftiging is. De volgende dag kun je last hebben van geheugenproblemen, concentratieproblemen, vermoeidheid en verwardheid. Een ernstige alcoholvergiftiging (zoals deze kan optreden tijdens ‘binge-drinken of ‘comazuipen’) is op het moment zelf zeer gevaarlijk: de alcohol kan je zenuwstelsel verdoven en daardoor kan je ademhaling stokken: met de dood tot gevolg. Ook als je een alcoholvergiftiging overleeft en weer volledig bij bewustzijn bent, kun je voor een langere periode last houden van eerdergenoemde klachten.
Het hart
Wist je dat het (overmatig) drinken van alcohol de spiercellen in het hart kunnen aantasten? Consequent teveel drinken kan op de lange duur leiden tot een ernstig verzwakte hartspier, ook wel een cardiomyopathie. Dit houdt in dat je hartspier is uitgelubberd, slapper en minder in staat tot krachtig pompen. Het enige wat helpt is direct stoppen met drinken (bron: hartwijzer.nl).
Vitaminetekort
Overmatig drinken kan niet alleen leiden tot hartziekten, maar ook tot slechte eetgewoonten. Dankzij het drinken van alcohol neemt je behoefte aan voedsel af. Hierdoor ontstaat er op de lange termijn een tekort aan belangrijke stoffen. Vitamine B1 en elektrolyten (deeltjes die belangrijk zijn voor het prikkelgeleidingssysteem) zijn hier voorbeelden van. Een tekort aan deze stoffen kan leiden tot hartritmestoornissen (bron: hartwijzer.nl).
Hoge bloeddruk
Alcohol verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. Bij een hoge bloeddruk staan je bloedvaten voortdurend onder hoge druk. Je bloedvaten worden nauwer en de kans op een hartinfarct of beroerte neemt toe. Bij een hoge bloeddruk moet het hart ook steeds harder werken om het bloed rond te pompen. Je hartspier wordt dan dikker en stijver (bron: hartstichting.nl).
Cholesterolgehalte
Alcohol heeft een ongunstig effect op vetstoffen en LDL-cholesterol in het bloed. Een hoog cholesterolgehalte kan leiden tot slagaderverkalking. De meeste hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door slagaderverkalking. Hoog cholesterol is daarom een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Organen (zoals het hart of de hersenen) krijgen hierdoor minder zuurstof (bron: hartstichting.nl).