Waarom mensen alcohol drinken
Er zijn positieve en negatieve redenen te noemen waarom mensen alcohol drinken. Beide soorten redenen, zowel positieve als negatieve, kunnen leiden tot een alcoholprobleem. Hier lees je hoe en wat.
‘Gezellig’, ‘Het ontspant me’ en ‘Ik vind het lekker’ zijn redenen die we onder de zogenoemde positieve redenen scharen. Op zich niks mis mee. Toch is het ook bij deze ‘positieve’ redenen nuttig om jezelf af te vragen hoe dit ‘gezellige’ drinkpatroon eruitziet. Heb je het ook gezellig als je niets drinkt tijdens dat avondje bankhangen of op die verjaardag? Lukt het je ook om te ontspannen zonder dat er alcohol aan te pas komt? Kun je ook genieten van ander lekkers waar geen alcohol in zit? Word je daar net zo blij van?
Kortom: onderzoek voor jezelf hoe je alcoholconsumptie eruitziet. Als je 4 flessen wijn per week drinkt, omdat je het ‘zo lekker vindt’ en niet om je somberheid te verdrijven, dan is het nog steeds goed om kritisch naar je alcoholgebruik te kijken.
Ook de omgeving speelt een rol bij het alcoholgebruik van mensen. Bijvoorbeeld: als je ouders stevige drinkers waren of zijn, dan is de kans groter dat je zelf meer drinkt. Of: iemand die in de horeca werkt, drinkt in de regel meer dan iemand die in een ziekenhuis werkt. |
Van de regen in de drup(pel)
Naast positieve redenen, zijn er ook negatieve redenen te bedenken waarom iemand alcohol drinkt. Voorbeelden hiervan zijn stress, zorgen of andere problemen waar je mee te maken hebt. Huwelijksproblemen, een overlijden, baanverlies, geldzorgen, ruzie met de buren, een zieke ouder; er zijn tig redenen te bedenken waarom je even wilt vergeten.
En dat lukt met alcohol best goed. Met een paar biertjes of wijntjes drink je de scherpe kantjes ervan af. Doe je dit regelmatig, dan heb je steeds meer alcohol nodig om niets meer te hoeven voelen van je ongemak en verdriet. Je snapt dat hier het gevaar om de hoek loert. Stiekem ontwikkel je een patroon, waarbij je alcohol nodig hebt om je beter (lees: niets) te voelen.
Grip krijgen op
Jij viert nu pauze. Super goed van jou. Dit is dan ook het moment om je eigen drinkpatroon onder de loep te nemen. Ben je het afgelopen (half) jaar meer gaan drinken? En hoeveel meer is dat dan? Waarom ben je meer gaan drinken? Doe ook eens een alcoholtest. Met zo’n test kun je nagaan of je voor je pauze een riskant gebruiker was.
Riskant alcoholgebruik laat zich opdelen in verschillende categorieën. Zo is er de binge-drinker, de overmatige drinker, de zware drinker, de indrinker et cetera. Ben je benieuwd wat deze schadelijke drinkpatronen precies inhouden? Lees dan dit artikel. |
Bron: Jellinek.nl.