Wat als je collega te veel drinkt?

Jullie werken samen. Je ziet elkaar soms meer dan je eigen partner. Er vallen je de laatste tijd dingen op. Je kunt het nog niet helemaal plaatsen, maar je vermoedt dat het te maken heeft met alcohol. Je wilt datgene wat je ziet -en ruikt?- aankaarten bij jouw collega. Hoe doe je dat?

Je collega is aangekomen of afgevallen. Er wordt veel kauwgom/pepermunt gegeten. Trillen, zweten, verwarring. En regelmatige ziekmeldingen. Allemaal tekenen aan de wand die erop wijzen dat er iets mis is. Nog even en ook je leidinggevende krijgt argwaan. Niets doen is geen optie. Alcoholisme is een ziekte en daar moet iemand voor behandeld worden.

Het eerste wat je doet, is het bespreekbaar maken. Toon begrip en wees niet boos. Ben eerlijk en vertel waar het op staat. Je hoeft dit niet alleen te doen. Als je collega in ontkenning is, en niet wil luisteren, dan zou je een melding kunnen doen bij een vertrouwenspersoon. Of als die er niet is, bij een leidinggevende.

Tips voor een open gesprek

Praat alleen met je collega. Een interventie met meerdere collega’s is vaak te confronterend.

Heb het over de nadelige gevolgen die je opmerkt: ‘Ik zie dat je vaak afwezig bent, je werk niet afkrijgt, vaak te laat komt, vermoeid oogt, regelmatig trilt en afspraken vergeet. Ook ruik ik wel eens een alcohollucht.’

Houd het gesprek laagdrempelig. Zeg dingen als: ‘Je hoeft je voor mij niet te schamen.’ Of: ‘Als je niet met mij wilt praten, hoop ik dat je ergens anders hulp zoekt’.

Maar wat als het je leidinggevende betreft? Dan kun je overwegen om advies te vragen aan de vertrouwenspersoon van de ARBO-dienst bijvoorbeeld.

Collega’s zijn meestal terughoudend en durven er niet zoveel van te zeggen. Maar toch is het beter als dat wel gebeurt. Dan weet iemand tenminste dat het opvalt bij collega’s en het dus ook op zou kunnen vallen bij de leidinggevende. Verder gebeurt het vaak dat collega’s dingen gaan opvangen voor iemand of hem of haar de hand boven het hoofd gaan houden. Dat werkt meestal averechts, want dan ondervindt iemand maar weinig nadeel van zijn drinken, wat daardoor zeker niet minder zal worden. Bron: alcoholinfo.nl.

 

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol en ibuprofen

Je hebt geborreld. Je hoofdpijn herinnert je hier graag aan. Voordat je die ibuprofen erin gooit, lees even dit artikel. Wist je dat een onschuldige ibuprofen in combinatie met alcohol…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat