Wist je dat…

Ze worden altijd goed gelezen, de wist-je-datjes. Daarom vandaag een special rondom deze beroemde rubriek. Hier lees je wist-je-datjes die je nog nooit eerder hebt gelezen. Slurp deze nieuwe kennis op en maak er de sier mee thuis of op een feestje.

Wist je dat…

er in Nederland, volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP), naar schatting bijna 70.000 plaatsen zijn waar legaal alcohol wordt verkocht of geschonken? Het gaat om ruim 18.000 winkels, 6.000 online verkooppunten, 30.000 commerciële horecabedrijven en bijna 16.000 kantines. Daarnaast wordt naar schatting jaarlijks op ruim 26.000 evenementen zwak-alcoholhoudende drank geschonken met een zogenaamde artikel 35 ontheffing (=evenementenontheffing voor maximaal 12 dagen).

Wist je dat…

maar 25% van alle alcohol die in Nederland wordt geconsumeerd, is gekocht in de horeca? De rest is gekocht in de detailhandel, vooral in de supermarkt.

Wist je dat…

uit het Peilstationsonderzoek* van 2019 blijkt dat van de leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs 13% ooit alcoholhoudende drank gedronken heeft?

*Het Trimbos-instituut peilt sinds het midden van de jaren tachtig elke vier jaar in hoeverre leerlingen van klassen 7 en 8 van de basisschool en van het reguliere middelbare onderwijs ervaring hebben met alcohol, tabak, drugs en gokken. Dit gebeurt via het landelijke Peilstationsonderzoek scholieren, ook wel kortweg PEIL genoemd. De resultaten worden gepubliceerd in het rapport Jeugd en Riskant Gedrag.

Wist je dat…

uit datzelfde Peilstationsonderzoek blijkt dat van de scholieren van 12 t/m 16 jaar van het voortgezet onderwijs 47% ooit alcohol gedronken heeft?

Wist je dat…

uit het onderzoek dat EenVandaag in 2018 uitvoerde onder 2.500 ouders van 16- en 17-jarige kinderen naar voren kwam, dat 56% van deze ouders het hun kind toestaan voor hun 18de alcohol te drinken? 17% staan het zelfs toe dat hun kinderen alcohol drinken in openbare ruimtes (wat verboden is).

Wist je dat…

naarmate Nederlanders een hoger inkomen hebben, de kans groter is dat ze alcohol gebruiken?

Wist je dat…

alle landen in de Europese Unie alcoholleeftijdsgrenzen kennen? De meest voorkomende grens is 18 jaar, zowel voor winkelverkoop als voor horeca. Alleen in Litouwen kennen ze een hogere alcoholleeftijdsgrens, namelijk die van 20 jaar.

Bron: stap.nl

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat