Woensdag Weetjes: alcohol en taal
Hoe langer je alcoholpauze duurt, hoe meer je te weten komt over het onderwerp alcohol. Dit keer een paar weetjes over alcohol en taal. Want weet jij wat de Engelsen bedoelen met Dutch Courage? En verbetert jouw Frans en vacances met ieder glas vin dat je drinkt? Klopt! Tenminste, tot op zekere hoogte….
Engelsen uitdrukkingen over Nederlanders en alcohol
Wist je dat wij Nederlanders in veel verschillende Engelse uitdrukkingen voorkomen? En niet altijd in positieve zin. Je kent vast de uitdrukking ‘Dutch treat’. Deze term gebruiken de Engelsen wanneer iemand wordt getrakteerd op een diner en hier later toch de rekening voor krijgt gepresenteerd. En ‘Going Dutch’ staat voor een avond uit waarbij iedereen zijn eigen drankjes betaalt. Ook in relatie tot alcohol spelen Nederlanders de hoofdrol in verschillende uitdrukkingen.
Zo sluit je liever geen ‘Dutch agreement’. Hiermee doelen de Engelsen namelijk op een afspraak die twee mensen maken, terwijl ze dronken zijn en waar zij zich achteraf niets meer van herinneren. Of wat te denken van ‘Dutch Courage’, waarbij iemand pas na het drinken van veel alcohol de moed heeft om ergens over te beginnen. De oorsprong van deze en andere Engelse uitdrukkingen waarin wij nogal onflatteus worden afgeschilderd, ligt in de 17e en 18e eeuw. In die periode waren we in oorlog met de Engelsen. Hier plukken we wat Engels taalgebruik betreft, vandaag de dag nog steeds de vruchten van.
Alcohol en een woordje over de grens
Spreek jij een vreemde taal? Dan kan een kleine hoeveelheid alcohol ervoor zorgen dat jij je makkelijker verstaanbaar maakt. Tot deze conclusie kwamen Nederlandse en Britse onderzoekers in 2017 op basis van onderzoek onder vijftig Duitsers. De wetenschappers lieten Duitse deelnemers die Nederlands hadden geleerd, voorafgaand aan het onderzoek een drankje drinken. Dit drankje bevatte dat in sommige gevallen alcohol. De deelnemers wisten zelf niet of ze wel of geen alcohol hadden gedronken. Een paar minuten na inname van het drankje, voerde iedere deelnemer een gesprekje in het Nederlands. Deze gesprekken werden later beoordeeld door Nederlandstaligen. En wat bleek? De taalvaardigheid van de deelnemers die een slok op hadden werd aanzienlijk beter beoordeeld, dan die van de nuchtere deelnemers. De deelnemers merkten zelf overigens geen verschil in hun taalvaardigheid.
De wetenschappers voerden als mogelijke verklaring aan dat een kleine hoeveelheid alcohol ontremmend werkt. Hierdoor voelden de deelnemers met alcohol op mogelijk minder angst om in een vreemde taal te communiceren. De wetenschappers zelf spraken van ‘jenevermoed’. Bron: nos.nl
Dronken mensen spreken de waarheid
Ook de Nederlandse taal kent verschillende spreekwoorden over alcohol. Zoals ‘te diep in het glaasje kijken’, ‘lazarus zijn’ of ‘als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan’. Een ander gezegde luidt: ‘dronken mensen en kinderen spreken de waarheid.’ Veel gezegden bevatten een kern van waarheid. Ben jij benieuwd of dit ook geldt voor deze uitspraak? Lees dan het artikel ‘Dronken mensen ssssspprreken altijd de waarheid