Woensdag Weetjes: dit wist je nog niet

Of je sneller dronken wordt wanneer je menstrueert? Goede vraag! En waarom mensen meer snurken als ze een glaasje op hebben? Nog zo’n mysterie. Deze en meer overpeinzingen verklaren we graag.

Je wordt sneller dronken als je ongesteld bent.

Het klinkt als een fabel, maar gaat toch door voor een feit. Tijdens de laatste dagen van je menstruatie zijn er minder hormonen in het bloed. Dit heeft tot gevolg dat je een hogere alcoholconcentratie in je bloed kunt krijgen dan op andere dagen. Hierdoor kan het voorkomen dat je in het staartje van je ongesteldheid sneller aangeschoten of dronken bent dan op andere dagen in je cyclus.

Alcohol laat je (meer) snurken.

Zaag jij een bos om na een gezellige avond? Dan ben jij officieel een snurken-door-alcohol-slachtoffer. Door alcoholgebruik kunnen de spieren van de bovenste luchtwegen verslappen. Het verslappen van deze spieren is er de oorzaak van dat mensen (meer) snurken nadat ze gedronken hebben. Alcohol kan ook slaap-apnoe (= tijdelijk stoppen van de ademhaling) tot gevolg hebben. Dat is best spannend, vooral voor je partner omdat die geen ademhaling meer hoort. Tenzij hij of zij zelf een snurkmarathon aan het houden is, dan merkt ‘ie er niks van.

Het is niet schadelijk als je de alcoholgeur van iemand anders inademt.

Je kunt met een gerust hart boven de mond van je dronken partner/moeder/vriendin/buurman/tennisleraar/breimaatje gaan hangen, want het is -anders dan bij roken- niet schadelijk om de alcoholgeur van iemand anders in te ademen. Alcohol wordt pas schadelijk voor je lichaam als je zelf meer dan de dagelijks verantwoorde hoeveelheden drinkt. Of een en ander aan te raden is om te doen, is een hele andere vraag.

Een glas (rode) wijn per dag is niet gezond voor je.

‘Een glas (rode) wijn per dag drinken is gezond voor je.’ Dit wordt vaak gezegd op basis van misschien wel het meest geciteerde onderzoek over alcohol en gezondheid van Paul Ronksley van de universiteit van Calgary uit 2011. Maar dit onderzoek klopte niet. Ten eerste golden de uitkomsten alleen voor een heel beperkte groep deelnemers: mannen van 40 tot 50 jaar en vrouwen direct na de menopauze, die bovendien nog heel gezond aten. En belangrijker: bij de controlegroep – dus de mensen die niet dronken – bleken veel ex-alcoholverslaafden te zitten. Zij dronken weliswaar niet meer, maar leefden nog ongezond, hadden ongezond geleefd of hadden medicatie waarbij je niet mag drinken. Dat vertekende het beeld. Dan is die overtuiging dat ook maar meteen uit de wereld geholpen.

Bron: alcoholinfo.nl.

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol en ibuprofen

Je hebt geborreld. Je hoofdpijn herinnert je hier graag aan. Voordat je die ibuprofen erin gooit, lees even dit artikel. Wist je dat een onschuldige ibuprofen in combinatie met alcohol…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat