Woensdag Weetjes: dit wist je nog niet

Deze eerste Dry January woensdag introduceren we een nieuwe rubriek: de Woensdag Weetjes. Vaste prik op woensdag trakteren we je op weetjes over alcohol die je verrassen. Vandaag breid jij jouw kennis uit over onder andere rietjes en black-outs.

Je wordt iets sneller dronken wanneer je door een rietje drinkt.

Een glas drinken met een rietje erin staat zo leuk. Alcohol wordt ook regelmatig geserveerd met zo’n gezellig plastic (of liever papieren) ding erin. Lurken aan een rietje ziet er onschuldig uit, maar pas wel een beetje op hè? Omdat de alcohol via je gehemelte rechtstreeks in de bloedbaan terechtkomt, merk je iets sneller het effect van alcohol dan wanneer je zonder rietje drinkt.

Van drinken door een rietje word je niet alleen iets sneller dronken, door het zuigen aan een rietje zonder adem te halen, kom je een beetje zuurstof tekort. Het resultaat is dat je je wat licht in je hoofd voelt. Dan voel je je dus dubbel aangeschoten.

Je wordt niet sneller dronken door het leegdrinken van je glas met allemaal kleine of juist grote slokken.

Ieder keer een beetje alcohol binnenkrijgen of juist in grote slokken je glas leegdrinken maakt in wezen niets uit wat betreft het effect van de alcohol. Het gaat echt om de hoeveelheid pure alcohol die je in een bepaalde tijd drinkt en die is niet verschillend bij kleine of grote slokken. Sneller dronken worden, gebeurt wel als meer drinkt, niet gewend bent om regelmatig te drinken of op nuchtere maag drinkt.

Een jonger iemand wordt anders dronken dan een ouder iemand.

Klopt. Allereest maken we het verschil tussen de feitelijke effecten en merkbare effecten van alcohol.

Met feitelijk bedoelen we: het reactievermogen, de afbraaksnelheid van alcohol en de lichamelijke gevolgen. Die zijn voor iedereen, zowel jong als oud, hetzelfde.

Het merkbare effect kan wel verschillen per leeftijd. Bij oudere mensen neemt het vochtgehalte in het lichaam af en wordt alcohol steeds minder verdund. Ook neemt het functioneren van de lever af, waardoor alcohol minder snel afgebroken wordt. Oudere mensen zullen dus eerder het effect van alcohol merken.

Hoe groots het effect daadwerkelijk is, hangt daarnaast af van diverse andere factoren. Wat je gewend bent te drinken, je conditie, een gevulde maag, hoe zwaar men is, of men uitgerust is, andere middelen of medicatie gebruikt en of je een man of een vrouw bent.

Bron: alcoholinfo.nl.

Een black-out is een waarschuwing van het lichaam.

Naast de vervelende ervaring van niet meer weten wát je precies gezegd of gedaan hebt, is een black-out een vergiftigingsverschijnsel en een fikse waarschuwing van je lijf om in het vervolg minder te drinken. Iedere black-out deelt een zware klap uit aan je hersenen. De schade die je hersenen hierdoor oplopen, kan bij regelmatige black-outs zorgen voor blijvende geheugenproblemen. Regelmatige gaten in het geheugen zijn daarmee een dringende oproep van je hersenen aan jou om je drinkgewoontes onder de loep te nemen. Zeker wanneer je weet dat schade die de hersenen eenmaal hebben opgelopen, onomkeerbaar is.

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol en ibuprofen

Je hebt geborreld. Je hoofdpijn herinnert je hier graag aan. Voordat je die ibuprofen erin gooit, lees even dit artikel. Wist je dat een onschuldige ibuprofen in combinatie met alcohol…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat