Worstel jij ook met een humeur-challenge?
Je wéét dat je je van een pauze in je alcoholgebruik uiteindelijk SU-PER fit, energiek, trots en vrolijk gaat voelen. Hier hoef je maar een willekeurig artikel over stoppen met alcohol op na te slaan. Toch merk jij daar na een week passen nog niks van. Sterker nog, je humeur lijkt op een dieptepunt te zijn beland. Hoe kan dat? En, nog belangrijker: wanneer gaat dat euforische gevoel dan eindelijk wél komen?
Gaat dit intro over jou? Laten we je dan meteen geruststellen: je bent niet de enige. Want onder de duizenden IkPassers die deze maand met je meedoen, bevinden zich meer deelnemers, die net als jij smachten naar dat blije gevoel na het tijdelijk afzweren van alcohol. Hoe kan het dat de een zich na een aantal dagen alcoholpauze mentaal beter dan ooit voelt, terwijl de ander er vooral heel chagrijnig van wordt? Geen zorgen, het is allemaal een kwestie van herprogrammering van je neurotransmittersystemen.
De fysieke omslag
Om te begrijpen waarom je jezelf nu wat somberder kunt voelen, leggen we eerst kort het effect van alcohol op het beloningssysteem in de hersenen uit.
Zodra je alcohol drinkt, maken je hersenen meer dopamine aan. Deze belangrijke neurotransmitter geeft je een fijn gevoel. Verder stimuleert alcohol de aanmaak van serotonine in het brein. Serotonine is de neurotransmitter die effect heeft op je stemming, slaap en geheugen. Het vrijkomen van deze twee neurotransmitters is precies de reden waarom het drinken van alcohol je een instant fijn gevoel geeft. Dit gevoel wordt versterkt, iedere keer dat je alcohol drinkt. Kortom, alcohol heeft een flinke impact op het beloningssysteem.
Zodra je stopt met het drinken van alcohol, moet je beloningssysteem hieraan wennen. Je lichaam kan zo gewend zijn geraakt aan de dopamine-afgifte door alcohol, dat het zonder alcohol minder dopamine aanmaakt. Hierdoor kun je je tijdelijk wat humeuriger voelen. Ben je normaal gesproken een matige drinker, dan heb je hier waarschijnlijk minder lang last van, dan wanneer je voor je deelname aan IkPas een zwaardere drinker was. Het goede nieuws is, dat de dopamine- en serotonineaanmaak in je hersenen uiteindelijk helemaal hersteld wordt. En zodra dat gebeurt, ga je je beter voelen. Bron: trimbos.nl
De mentale omslag
Naast de fysieke omslag, is er ook de mentale omslag: je gewoonte doorbreken. Nu het niet mag, kan de trek in je favoriete alcoholische drankje enorm zijn. En daar heeft je humeur onder te leiden. Dit is een van de redenen waarom een IkPas-challenge minimaal 4 weken duurt. Deze periode heeft je hoofd nodig om het gewoontegedrag te doorbreken. Is het patroon eenmaal doorbroken? Dan komt er meer ruimte voor je vrolijke zelf!
Nog een reden waarom je minder lekker in je vel kunt zitten, is vanwege het dempende effect van alcohol. Nu je geen alcohol drinkt, kan het zijn dat emoties die je normaal gesproken wegdrukt, duidelijker naar boven komen. Zie je alcoholpauze als een kans om met deze emoties aan de slag te gaan. Bron: flaironline.nl
Tips bij humeurige momenten
Nu je weet dat je hersenen gewoon even tijd nodig hebben om zich te resetten, is het vooral belangrijk om de periode te overbruggen totdat ook jij bij het blije-pauzeerders-kamp hoort. Maak jij van jouw challenge liever geen relatie-challenge? Probeer bij een volgende bui dan onderstaande tips toe te passen.
- Voel je je gespannen of somber en krijg je hierdoor ontzettende trek in je vaste alcoholische drankje? Leid jezelf af met een activiteit. Dus ga dat blokje om, bel die vriend die jou altijd aan het lachen krijgt of leef je uit in de tuin.
- Gun jezelf iets fijns. Een extra lange baddersessie. Dat nieuwe boek van die ene schrijver. Een beker chocolademelk met extra veel slagroom. Dit is het moment om even lief voor jezelf te zijn.
- Accepteer dat je je nu even minder top voelt. Zoals bij alle emoties, trekt ook een somber, lusteloos of kriegelig gevoel uiteindelijk weer weg. Kwestie dus van rustig uitzitten en je vasthouden aan de zekerheid dat je jezelf straks echt beter gaat voelen.
- Merk je dat er veel emoties boven komen drijven waar je last van hebt? Zoek dan extra hulp en praat met je IkPas-coach of neem contact op met je huisarts.