Het nut van alcohol

Doordat ik niet meer drink, kijk ik ook minder televisie. Mijn vaste routine was om rond 10 uur ’s avonds een biertje open te trekken en de televisie aan te zetten. Maakte niet eens zoveel uit wat er was. Jinek, Op1, voetbal, een docu op Arte. Na het biertje volgde soms nog een tweede biertje of iets sterkers. Tegen 12 uur ging ik dan naar bed.

Nu ga ik eerder naar boven, vaak al rond 11 uur. En dan nog even een halfuurtje lezen. Om mezelf te belonen voor mijn onthouding en om het lezen gemakkelijker te maken, heb ik mezelf een e-reader cadeau gedaan. Een van de boeken die ik daarop heb staan, is ‘Drink? The new science of alcohol + your health van professor David Nutt. In het Nederlands vertaalt als ‘Drankje?’

De auteur, professor in de neuropsychofarmacologie, beschrijft wat alcohol doet met je hersenen en je lijf. Dat het hormonen stimuleert die maken dat je je lekker voelt. Maar ook dat alcohol een verslavend gif is dat het risico op onder andere kanker, hartklachten en dementie vergroot. Een nieuwe drug met die eigenschappen zou je niet aanraken, schrijft hij. Maar alcohol heeft een speciale plek in onze cultuur.

Nutt somt alle nadelige effecten van alcohol op en de schade die het goedje aanricht op lichaam en geest. Ook ruimt hij een hoofdstuk in waarin je zelf kunt nagaan of je een alcoholprobleem hebt of niet. Daarna gaat hij in op de sociale aspecten van alcohol. Want hoe je het ook wendt of keert, alcohol is de sociale drug bij uitstek. Geen geboorte, bruiloft, jubileum, verjaardag of andere gebeurtenis, of er wordt alcohol geschonken.

Van Nutt hoeven we niet te stoppen met drinken, tenzij we een alcoholprobleem hebben. Dan moet je naar je huisarts. Wel moet je je afvragen welk risico je bereid bent om te nemen en wat je daarvoor terugkrijgt. Drink met mate, adviseert Nutt. Laat de fles 2 dagen per week in de kast staan en beperk je dagelijkse inname.

De professor waarschuwt tegen de donkere kanten van alcohol, maar is zelf ook een liefhebber. Met een van zijn dochters heeft hij een wijnbar in Ealing, Londen. “Mijn leven omvat het goede en slechte van alcohol en brengt mijn kennis, ervaringen en ideeën samen op een manier waarvan ik hoop dat verklaart waarom zo’n eenvoudig molecuul als alcohol tegelijkertijd zoveel plezier en pijn kan geven”, schrijft hij in het voorwoord.

En verderop, in het hoofdstuk met tips om verantwoord met alcohol om te gaan, schrijft hij: “Ik wil dat je het maximale voordeel geniet van drinken met minimale negatieve effecten. Vervolgens geeft hij een van-week-tot-weekschema om je drinken onder controle te krijgen. Met een drinkdagboek, een verklaring waarom je minder wilt drinken, het schrappen van drinkmomenten die je niets opleveren, het stellen van doelen en jezelf belonen als het lukt.

Nog wat tips:

  • Drink geen alcohol als je dorst hebt
  • Zeg ‘nee’ tegen champagne
  • Spoel je eten niet weg met wijn
  • Stop na 2 drankjes
  • Beloof jezelf niet dronken te worden
  • Meld je aan als de BOB
  • Koop dure alcohol
  • Drink niet thuis

Nutt geeft nog meer suggesties. Die tip om dure drank te kopen, spreekt me wel aan. Af en toe een mooie single malt whisky van 20 jaar of ouder, dat lijkt me wel wat. Verder blijf ik toch na het lezen van het boek achter met een wat ongemakkelijk gevoel. Als je zoveel moeite moet doen om je alcoholconsumptie in de hand te houden, is het dan nog leuk? Kun je dan niet beter helemaal stoppen.

Daar moet ieder maar zijn eigen afweging in maken. Zoals Nutt in de inleiding al schreef, als een nieuwe drug de eigenschappen van alcohol zou bezitten, zou je er niet over piekeren om het te gebruiken. Dan zou de overheid de verkoop en het gebruik waarschijnlijk ook niet toestaan. Alcohol, het blijft een raar geval.

 

Gerelateerd

Blog Jos

Een nieuwe challenge graag

Het was een bijzondere week. Afgelopen weekend zaterdag naar het theater voor een geweldig concert van Joris Linssen en Caramba. Zondag mijn verjaardag gevierd met mijn familie. Mijn geboortedag was…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat