Blogger aan het woord
Voorgaande Challenges en SMART (=Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden)- Doelen.
Mijn eerste alcoholpauze duurde maar liefst vier jaar. Eerlijk gezegd was deze periode eerder uit noodzaak geboren dan dat ik dat bewust voor mijn gezondheid deed. Iedereen weet nu zo langzamerhand wel dat tijdens zwangerschap en borstvoeding het niet goed voor je kind is om alcohol te drinken. Gelukkig was ik me tijdens deze periode er terdege van bewust de verantwoording te dragen voor de gezondheid van iemand anders dan mezelf.
Ik vraag mij echter af of veel mensen op de hoogte zijn van de gevolgen van overmatig alcoholgebruik, zowel voor mannen als vrouwen voor of tijdens de geslachtsdaad, voor het mensje in wording. Ik schrok van de gevolgen die onlangs in een IkPas-artikel stonden, want ik kan mij goed voorstellen dat er heel wat baby’s gemaakt worden na een gezellig feestje of carnaval wanneer het niet zo nauw genomen wordt met alcoholische versnaperingen. En hoeveel vrouwen zouden de anticonceptiepil wel niet vergeten na een avondje stappen? Als je nagaat dat 80% van onze bevolking alcohol drinkt hoeveel schade zou dat veroorzaken aan de nog ongeboren baby’s? Ik heb jaren in het speciaal onderwijs (leer,-en gedragsproblematiek) lesgegeven, dus het zou aannemelijk zijn dat er minder leerlingen in dit onderwijs terecht zouden komen als aankomende ouders zich bewust zijn van hun alcoholgedrag. Ik ben van mening dat hier meer aandacht aan besteed mag worden.
Goed, twee zwangerschappen (=1.5 jaar) plus 2x periode borstvoeding (0.5 jaar) maakt 2 jaar en de overige twee jaar was het zo druk met twee kleine kinderen, gebroken nachten, huishouding en een volledige baan dat je het wel uit je hoofd liet om ook maar een glas te drinken. Het was druk, druk en nog eens druk. We waren eens op wintersport, de kinderen respectievelijk 4 en 6 jaar dus aardig handzaam, toen ik half bevroren (ja, wintersport is echt niet altijd leuk!) in de namiddag het hotel binnen kloste. De ober zette ongevraagd een glas licht rode wijn voor mijn neus ‘om weer warm te worden’ zei hij. Tja, en dat smaakte hemels dus na verloop van tijd…werd het glas heffen van lieverlee weer een gewoonte. Achteraf ben ik wel blij geweest met deze lange alcoholstop, want de verzorging van twee kleintjes met huishouding en werk vergt al behoorlijk veel energie, laat staan je er dagelijks wat wijntjes in kiepert. Dan kun je jonge moeders wel helemaal opvegen.
De tweede alcoholstop was er een van 100 dagen die ik overigens niet helemaal vol hield maar bij 95 dagen strandde. Wij houden van het vakantieland Frankrijk en in 2004 namen wij na veel wikken en wegen de stap om op een vakantiepark een huisje te kopen om vervolgens elke schoolvakantie daar door te brengen. Onze buren daar, een Belgisch koppel, hield ook wel van een pintje dus tijdens de kerstvakantie borrelden wij op een avond er gezellig op los met als gevolg een flinke kater de volgende dag. Tijdens een wandelingetje om wat op te knappen, kwamen we de Belgen tegen en de man zei: ‘met ingang van 1 januari stoppen wij 100 dagen met de pintjes.’ Nou, dat leek ons een strak plan dus hand erop en gaan met die banaan. Inderdaad na een aantal weken voel je de energie weer terug keren, sporten/slapen gaat beter, uitgestelde klusjes worden aangepakt, geen depressieve gevoelens meer, geen landerige ochtenden om bij te komen, geen schaamtegevoelens als iemand de vorige avond tegen je zei dat ‘je beter maar iemand kan bellen om thuis te komen’, geen schrikreactie als op een katerochtend je portemonnee zoek is etc. Op dag 95 van de 100 dagen challenge zat ik een avond tv te kijken naar Ilja Gort die, in een zonovergoten Frans landschap aan een tafeltje met zo’n rood geblokt kleedje, een glas wijn dronk en daarbij wat kaas at. Het water liep mij letterlijk in de mond dus ik dacht: ‘Het is wel welletjes geweest, ik neem lekker een wijntje’ en voegde daad bij de gedachte. De man van het Belgische koppel had zijn 100 dagen keurig volgehouden hoewel hij de watertjes wel op elk feestje spuugzat werd, zo vertelde hij ons later. Zijn vrouw had het na twee dagen al opgegeven…
Verschillende jaren daarna begon ik altijd in januari weer met de 100 dagen challenge. Een enkele keer heb ik het volbracht, maar tot mijn frustratie hield ik het meer niet dan wel vol. Let op: na zo’n alcoholpauze moet je beslist ook oppassen, want er is een gevaarlijke instinker. De neiging bestaat na zo’n non-alcohol- periode om te denken: ‘Ik heb zo’n gezonde periode achter de rug, nu mag ik wel wat extra wijntjes drinken!’ En voor je het weet drink je toch aardig wat weg. Vergelijkbaar met elke supermarkt die je met de groenteafdeling verwelkomt en afscheid laat nemen bij de koek, snoep- en alcoholafdeling. De achterliggende gedachte is dezelfde: nadat je in je karretje de gezonde groenten en fruit hebt gemikt, mag je als beloning van jezelf wat later de ongezonde zooi erbij gooien.
Er restte mij de vraag waarom de ene persoon, zoals bijvoorbeeld de man van het Belgische koppel de 100 dagen challenge wel vol hield, maar de vrouw na twee dagen de handdoek al in de ring gooide. Tijdens mijn studie psychologie leerde ik, als iemand zijn gedrag wil veranderen het handig is om bij voorbaat SMART doelen af te spreken dus Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Gedragsverandering is voor heel veel mensen ontzettend moeilijk, want gedragsverandering hangt mede af van de mate van doorzettingsvermogen die een persoon heeft en bovendien hebben veel mensen de neiging om zichzelf te overschatten zo van ‘ach, dat doe ik wel effies’ terwijl het in de praktijk toch vies kan tegen vallen. Kleine, overzichtelijke stapjes zei ik vroeger tegen mijn leerlingen altijd, om een bepaald doel te bereiken want de kans op een succeservaring is dan vele malen groter omdat het de motivatie stimuleert om door te gaan. Kortom een SMART-doel is: Ik wil een maand (=tijdgebonden) geen alcohol (=0 alcoholische drankjes=meetbaar) drinken. Voor iemand met veel doorzettingsvermogen is dit doel acceptabel (= billijk) en realistisch (=haalbaar/overschat zichzelf niet). Maar als je niet gezegend bent met een ijzeren discipline, halveer het doel dan zodat de kans op succeservaring groter is en jezelf niet als een ‘loser’ hoeft weg hoeft te zetten. Een bijkomend voordeel is wel, als je regelmatig een alcoholstop inlast, dat het steeds makkelijker gaat want oefening baart kunst!