Blogger aan het woord
De dunne lijn tussen alcohol als genot en als probleem
We hebben vandaag de grens van 31 dagen gepasseerd in de 40 dagen geen druppel! Waar Dry January vandaag afgelopen was, zetten wij gezamenlijk de eindsprint in richting de 40. De laatste 14 dagen doen we dat in de lente, wat mij betreft het mooiste seizoen. Maar als het gaat om alcohol misschien ook wel de grootste uitdaging. Dat eerste drankje in de late lentezon. Of die eerste barbecue van het seizoen, daar hoort toch een witbiertje bij?
Ik schreef eerder al dat ik zelf een vrij strikte lijn heb in alcoholgebruik. Alleen in het weekend, een paar drankjes, en heel af en toe een uitzondering met wat meer consumptie. Welke grote uitzondering ik vergeten was te benoemen waren de vakanties. Dan is er geen beperking en drink ik iedere dag een paar drankjes.
Vakanties zijn voor mij een aanvulling op mijn leven. Ik geniet ervan, mijn vrouw en ik reizen graag en we doen dat zo vaak mogelijk. Dit kan zowel in Europa zijn, als in Afrika, het continent waar we beide verliefd op zijn geworden. In de afgelopen jaren zijn we 3 keer naar Namibië en Botswana gereisd. Daar huurden we dan een grote 4×4 met tent op het dak en reisden we de binnenlanden in. Dagenlang alleen zwerven zonder andere toeristen of, in sommige gevallen, zelfs maar een inwoner te zien. De natuur, de dieren en het avontuur. Fantastisch!
Er zit echter ook een andere kant aan deze landen. En die is sterk verbonden aan alcohol. We weten in Nederland al de gemiddelde alcoholconsumptie hoog ligt. Maar ook in de Afrikaanse landen is alcohol een groot probleem. Met als voorbeeld Namibië. Mensen zijn vaak slecht opgeleid, komen uit relatieve armoede en zoeken hun geluk in de paar grotere steden die Namibië rijk is. Vaak is het lastig om werk te vinden en een bestaan op te bouwen. Het gevolg is dat er veel alcohol gedronken wordt. In cijfers: 55,6% van de bevolking drinkt op weekbasis gemiddeld 33 flesjes bier per week. Rondom de hoofdstad Windhoek ligt dat zelfs op 69,9% van de bevolking. Met het gebrek aan goede voorlichting zie je dat hierdoor veel vrouwen jong zwanger worden, er een verhoogde criminaliteit is en er veel overlast door alcohol ontstaat.
De Namibische overheid heeft hiervoor al jaren de regel dat er in het weekend, vanaf 12.00 uur, geen alcohol meer verkocht mag worden in de supermarkten. Eigenlijk het alcoholverbod dat wij in de lockdownperiode ook in de supermarkten zagen. Echter leer je al snel dat je gewoon naar iedere willekeurige bar kunt gaan en daar aan de achterdeur alsnog je gewenste voorraad bier kunt kopen zonder enige controle van de overheid. Want ook dat is Afrika.
Mijn boodschap hieruit is dat wij in Nederland, met alle voorlichting en kennis die we hebben, al niet een fatsoenlijke maat kunnen houden in alcohol. Kijk in de cijfers van verslaving, maar ook in de overlast zoals recentelijk weer duidelijk wordt in de voetbalstadions. Hoe kunnen wij dan een mening creëren over goed en fout aan de andere kant van de wereld? De lijn tussen alcohol als genot en als probleem is zo dun dat hier denk ik nooit een goed antwoord op gegeven kan worden.