Grip op je weerstand: wat is weerstand?
Een verminderde weerstand maakt je kwetsbaar. Nu we te maken hebben met een ernstig virus is een optimale weerstand ineens topprioriteit. De komende weken lees je in de serie ‘weerstand’ meer over het verbeteren en versterken ervan. Vandaag meer over wat ‘je weerstand’ precies is.
‘Goed voor je weerstand!’, riep je moeder misschien wel eens als ze een glas versgeperste jus d’orange voor je neus zette. Klinkt fijn, maar wat is dat eigenlijk ‘je weerstand’? Het begrip weerstand betekent voor veel mensen de mate van bevattelijkheid voor infecties, maar in wezen is het een functie van je afweersysteem. Je afweersysteem heeft de taak om je te beschermen tegen ongenode gasten, zoals virussen en infecties. Het afweersysteem is een uiterst kundig systeem dat lichaamsvreemde micro-organismen herkent en doorgaans in staat is deze op te ruimen.
Even heel technisch:
Belangrijke onderdelen van de afweer zijn onder andere de witte bloedcellen, de lymfeklieren en de milt. De lymfeklieren kun je zien als een soort bewaakstations. Wanneer een onbekend micro-organisme passeert, reageert het lymfeklierstation door witte bloedcellen aan te maken. Bij een keelontsteking bijvoorbeeld dringen virussen of bacteriën het slijmvlies van de keel binnen. Als reactie zwellen de lymfeklieren in de hals op, omdat ze witte bloedcellen aanmaken. Bron: rtlnieuws.nl |
Niet iedereen is hetzelfde
Ieder lichaam is anders, dus ook de mate waarin je bent gezegend met een optimaal afweersysteem verschilt per persoon. Er zijn mensen die te maken hebben met een consequent haperend afweersysteem. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een taaislijmziekte. Maar er zijn ook mensen die last hebben van een overmatig werkende afweer. Dit uit zich in een allergie, zoals hooikoorts bijvoorbeeld.
Extra alert in de winter
Met name in de winter wordt er meer gehamerd op ‘werken aan een goede weerstand’. En dat heeft een reden. In de winter loop je een groter risico om een verkoudheid of griep op te lopen. Dit heeft alles te maken met het feit dat virussen door de kou langer overleven. Ook dragen droge lucht en kou eraan bij dat het functioneren van het slijmvlies van de luchtwegen afneemt, waardoor bacteriën en virussen zich gemakkelijker in de luchtwegen kunnen nestelen. En als laatste zoeken we in de winter graag elkaars warmte op. Dat klinkt heel gezellig en dat is het ook, maar hierdoor ‘steken we elkaar wel sneller aan’.
Geen winter, toch een virus
Dat van die winter in combinatie met de overlevingskansen van virussen klinkt heel plausibel. En toch hebben we nu, terwijl het zonnetje flink schijnt en de lente ontwaakt, te maken met een virus dat een bedreiging vormt voor de volksgezondheid. Velen dachten of denken dan ook dat het virus verdwijnt, zodra het warmer wordt. Daar is echter nog geen uitsluitsel over. Wil je meer lezen over deze theorie? Klik dan hier -> en kijk bij vraag 3 van de 39 vragen over COVID-19 van dit artikel.
Voor nu zit er maar één ding op: blijf thuis, houd anderhalve meter afstand en was je handen regelmatig.
Stay safe!
Dit artikel is gebaseerd op content afkomstig van rtlnieuws.nl.