Hoogleraar René Kahn pleit voor een levenslange alcoholpauze
In het artikel over verlangen naar alcohol viel de naam van hoogleraar René Kahn al. Deze hoogleraar in de psychiatrie denkt dat mensen niet voldoende beseffen wat de nadelige effecten zijn van alcoholgebruik. Daarom was het schrijven van het boek ‘Op je gezondheid?’ ook nodig. Wij stelden Dr. Kahn enkele vragen over zijn visie op alcohol.
Te weinig doordrongen zijn van de nadelige effecten van alcoholgebruik én slecht onderbouwd wetenschappelijk onderzoek over de medicinale werking van een glas rode wijn, waren voor Prof. Dr. René Kahn, hoogleraar in de psychiatrie, twee goede redenen om het boek ‘Op je gezondheid?’ te schrijven. Kahn: “Dat alcohol niet goed voor je is, is oud nieuws. Maar mensen hebben vaak geen idee van hoe kwalijk de gevolgen van alcohol kunnen zijn. Ik voelde de behoefte om te vertellen hoe de vork in de steel zit. Daarnaast wilde ik het pertinent onware onderzoek naar de medicinale werking van een glas wijn per dag onderuit halen.”
Pauze voor altijd
Het tegengeluid werd dus verwoord in een boek. “Tijdens mijn onderzoek naar de nadelige effecten van alcoholgebruik stond ik toch nog versteld van de relatie tussen alcohol en kanker”, vertelt Kahn. “Ik bedoel, ik wist wel degelijk dat er een link is tussen alcoholgebruik en verschillende soorten kanker, maar nu ik de cijfers zo zwart op wit zag, vond ik dat toch confronterend. Het krijgen van kanker, mede vanwege alcoholgebruik, is een lange termijn risico dat met een gelimiteerde pauzeperiode niet zomaar verdwijnt. Wil je het risico op ernstige ziekten verlagen, dan moet je nooit meer drinken.”
Nieuw alcoholbeleid
Zelf drinkt de hoogleraar ook niet meer. “Ik dronk al weinig en als ik dan toch een glas wijn of bier dronk, merkte ik dit meteen aan mijn nachtrust”, vult Kahn aan. “Dus ben ik er maar helemaal mee gestopt. Ik mis het nog wel eens. Bij een heerlijk gerecht, kan ik wel eens met weemoed terugdenken aan dat wijntje. Maar het is het me allemaal niet waard.” Om meer mensen over te halen een levenslange pauze in te lassen, moet het Nederlandse alcoholbeleid drastisch veranderen. Kahn vindt het nu maar een slappe bedoening. “Voorlichting geven sorteert maar een betrekkelijk effect”, geeft Kahn aan. “Het flink ophogen van de accijnzen en het aantal uitgiftepunten beperken tot de slijterijen zou een stap in de goede richting zijn. Voor het zover is, eist de alcohol nog vele mensenlevens vrees ik.”