Kennisniveau van Nederlanders over alcohol bedroevend laag

Met een gemiddeld rapportcijfer van een 5,1 kan er worden geconcludeerd dat Nederlanders weinig kennis hebben over de gezondheidsrisico’s van alcohol. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Trimbosinstituut werden 1339 Nederlanders bevraagd over de schadelijke effecten van alcohol op het lichaam, de gezondheid en de maatschappij.

Zo wist slechts 5% te vertellen dat alcoholgebruik de kans op borstkanker verhoogt, 3% dat er een verband is tussen alcoholgebruik en dementie, wist één op de vijf mensen dat alcohol ook het risico op darmkanker vergroot en kent slechts een derde van de respondenten het volledige advies dat de Gezondheidsraad in 2015 uitbracht: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Een lichtpuntje: negen op de tien ondervraagden wist te vertellen dat alcohol slecht is voor de lever.

Brede bewustwordingscampagnes

De uitslag van het onderzoek en het feit dat Nederland 1,1 miljoen overmatige drinkers telt (meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen), -gebaseerd op cijfers in 2018- zijn de aanleiding voor een brede bewustwordingscampagne. In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat 80% van de Nederlanders de richtlijn van de Gezondheidsraad kent in 2040. Iedereen die zijn alcoholgebruik in het nieuwe jaar een maandje op pauze wil zetten, kan zich aanmelden bij IkPas voor de Dry January actie via www.ikpas.nl. Meer dan 11.000 mensen hebben zich hiervoor al aangemeld.

Feiten en cijfers over alcohol

 -In 2018 dronken 1,1 miljoen Nederlanders overmatig (meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen).

-Zochten 29.000 mensen hulp voor hun alcoholverslaving.

-Belandden er 18.000 mensen met letsel op de spoedeisende hulp, en nog eens 6000 mensen kampten met een alcoholvergiftiging.

-7,3 procent van alle gevallen van borstkanker (bijna 15.000 in 2017) is gerelateerd aan alcohol.

-Datzelfde geldt voor 44,7 procent van alle gevallen van slokdarmkanker (ongeveer 2500 in 2018).

 

 

Gerelateerd

Nieuws

Ondertussen op het web

We stuitten afgelopen week op enkele nieuwsberichten die aangeven dat het alcoholgebruik stijgt nu de wereld in een (semi-) lockdowntoestand verkeert. Ook lees je waarom alcohol en crises geen goede…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat