Extra lekkere desserts van foodblogger Judith
Je bent al ruim drie weken heel goed bezig. Het is een kwestie van een paar dagen en Dry January is een feit. En daar mag je trots op zijn. Om dat te vieren selecteerde foodblogger Judith 3 hele smakelijke recepten voor het favoriete onderdeel van de maaltijd: het toetje.
Bananenmuffins met pecannoten en chocolade
Heerlijk zachte, luchtige bananenmuffins die ook nog een plantaardig en glutenvrij zijn. Deze muffins zijn perfect om je overrijpe bananen op te maken. Eet ze direct op, bewaar ze een paar dagen in een luchtdichte trommel op het aanrecht of bewaar ze een paar maanden in de vriezer.
Bananenmuffins als gezond tussendoortje
Een superlekker en relatief gezond tussendoortje waar je niet genoeg van in huis kunt hebben. De combinatie van banaan met pure chocolade en pecannoten is trouwens echt goud! In plaats van pecannoten kun je ook prima walnoten gebruiken. Net zo lekker.
Eiwitpoeder optioneel
Ik gebruikte zelf ook nog een schepje vegan eiwitpoeder met vanillesmaak voor wat extra textuur, extra eiwitten en een lekkere vanillesmaak. Heb je geen eiwitpoeder in huis? Dan kun je het prima vervangen door 1 1/2 el bloem + 1/2 tl suiker + enkele druppels vanille-extract. Happy snacking!
Makkelijke chocoladetaart (klaar in 10 minuten)
Een topper van een chocoladetaart die in slechts 10 minuten op tafel staat. Een cakeachtige bodem, een laagje rood fruit compote, super fudgy pure chocolade vulling en een frisse topping van rode bessen. Deze makkelijke chocoladetaart is echt een pareltje. Leuk als dessert, bij de koffie of zelfs tijdens kerst.
Chocoladevulling
Ik kreeg laatst een perspakket met o.a. een kant-en-klare taartbodem van Jos Poell, rood fruit compote van Servero en rode bessen van Berry Brothers. Aangezien ik een brunch met vriendinnen had, maakte ik een heerlijke taart met deze ingrediënten plus pure chocolade, gecondenseerde (kokos)melk en kokosolie. Door die drie te combineren, krijg je een superrijke chocoladevulling, Machtig, maar zo lekker. In combinatie met het frisse rode fruit helemaal perfect in balans! Wil je zelf een bodem maken? Dan kun je koekjes van jouw keuze verkruimelen en mengen met gesmolten boter tot je een ‘deeg’ hebt.
Superluchtige vegan chocolademousse
Misschien dat ik deze vegan chocolademousse nog wel lekkerder vind dan de ‘originele’ variant. Deze mousse is zoooo heerlijk luchtig. Van die belletjes die in je mond ‘ontploffen’. En dat voor een mousse die dus zonder slagroom en zonder (rauwe) eieren wordt gemaakt. Hoe ‘ie dan zo luchtig wordt? Aquafaba!
Aquafaba
Aquafaba is het vocht wat je vindt in blikken of potten kikkererwten. Helemaal plantaardig dus! Je kunt dit verkrijgen door kikkererwten te laten uitlekken, maar je kunt tegenwoordig ook losse flesjes aquafaba kopen.
Het heeft de eigenschap dat als je het oplost het net zo stijf als eiwit wordt. Je zult het bijna niet geloven als je het ziet gebeuren! Het is dus wel essentieel dat je een handmixer of standmixer hebt. Met mijn KitchenAid duurt het meestal een minuut of 10 op de hoogte stand voor het helemaal stijf is.
Vouwen
Twijfel je? Klop dan nog even door. Waar eiwitten kunnen inzakken als je ze te lang mixt, zal dat bij aquafaba niet zo snel gebeuren. Nadat je het kikkererwtenvocht hebt stijf geklopt, vouw je voorzichtig het chocolademengsel er doorheen. Ik vond dat zelf het makkelijkste gaan door eerst een klein beetje van de opgeklopt aquafaba door de chocolade heen te vouwen om vervolgens dat door het restant aquafaba te vouwen. Het zal iets inzakken tijdens het vouwen, maar dat is niet erg, je zult alsnog een heerlijk luchtige vegan chocolademousse krijgen.
Dit is Judith
Judith de Groot-Pagrach (35) heeft een goedlopende foodblog waar ze al haar recepten deelt. Daarbij houdt ze rekening met verschillende doelgroepen. Van veganist tot zwangere en alles wat daartussen zit: iedereen kan voor inspiratie terecht op myfoodblog.nl. |