Lekker weekendrecept: moederdagontbijt
Aanstaande zondag vieren we Moederdag. Op deze speciale dag worden onze moeders, al dan niet op afstand, in het zonnetje gezet. Wil jij voor jouw moeder iets moois doen? Of samen met je kinderen mama verrassen? Maak dan een lekker ontbijt voor haar. Vandaag vind je voor dit moederdagontbijt niet één maar twee recepten. En je kunt nog veel meer lekkers maken. Kijk op de webiste van Rutger Bakt en leef je uit op de croissants, mini-suikerbroodjes, Zeeuwse bolussen, frambozensoesjes, koffiebroodjes enzovoort, enzovoort…
Ingrediënten American pancakes
Voor het beslag
2 eieren
325 ml karnemelk
250 gr bloem
¼ tl zout
1 ½ el bakpoeder
1 el suiker
1 tl vanille-extract, optioneel
30 gr boter, gesmolten
Verder nodig
boter, om in te vetten
Bereidingswijze
Doe de eieren met de helft van de karnemelk in een kom en klop deze los. Voeg de bloem, het zout, bakpoeder, de suiker en eventueel het vanille-extract toe en klop tot een homogene massa. Voeg de overige karnemelk en de gesmolten boter toe en mix tot een glad beslag zonder klontjes. Je kunt dit pannenkoekenbeslag ook in een blender maken. Doe daarvoor alle ingrediënten tegelijk in de blender en meng alles tot een glad beslag.
Verwarm de koekenpan op het vuur en laat een klein klontje boter in de pan smelten. Giet met een soeplepel drie kleine hoopjes beslag in de pan. Laat de pancakes rustig bakken op matig vuur tot de bovenkant droog is. Keer ze met behulp van een spatel om en bak ook de andere zijde. Serveer de American pancakes (lauw)warm.
Ingrediënten Amandelcroissants
Voor de suikersiroop
100 ml water
40 gr suiker
scheutje rum of een paar druppels amandelextract, optioneel
Voor de frangipane
50 gr boter, op kamertemperatuur
60 gr amandelmeel
50 gr fijne suiker
1 ei, op kamertemperatuur
snuf zout
Verder nodig
4 croissants, van 1 à 2 dagen oud
50 gr amandelschaafsel
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 ᵒC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe voor de suikersiroop het water en de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat de siroop 1 minuut doorkoken, haal de pan van het vuur en voeg eventueel de rum of het amandelextract toe. Laat de siroop afkoelen.
Doe voor de frangipane de boter, het amandelmeel, de fijne suiker, het ei en zout in een kom en mix het door elkaar. Snijd de croissants doormidden. Bestrijk de onderste helft royaal met de suikersiroop. Strijk hier wat van de frangipane op en dek dit af met de bovenkant van de croissant. Bestrijk ook de bovenkant royaal met de suikersiroop en smeer daar vervolgens wat frangipane op. Druk de croissant met de besmeerde kant in het amandelschaafsel en leg hem vervolgens op de bakplaat. Doe dit met alle croissants.
Bak de amandelcroissant 15-20 minuten en serveer ze zo vers mogelijk.
Deze recepten hebben wij op de website van Rutger Bakt gevonden. Hij won in 2013 met zijn bruidstaart de Heel Holland Bakt wedstrijd. Sindsdien heeft hij al meerdere bakboeken geschreven en vele recepten gedeeld.