Voor de lekkerbekken: Oranje tompoucen
Het is een succesnummer van de Hema: de oranje tompouce. Helaas zijn ze net zo snel uitverkocht als dat ze gegeten worden. Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Tijd genoeg! Check dit recept van Betty’s Kitchen.
Ingrediënten
Voor het deeg
-10 vierkante plakjes roomboter bladerdeeg (uit de diepvries)
Vulling Oranje Tompouce
-250 ml volle melk
-70 gram suiker
-halve vanillepeul, uitgeschraapt
3 eidooiers
-3 eetlepels maïzena, custard poeder of bloem
-125 ml slagroom
Oranje Tompouce glazuur
-200 gr poedersuiker
-3 eetlepels water
-2 druppels oranje kleurstof
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hete lucht) en bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg de bladerdeegplakjes op het aanrecht en laat een paar minuten ontdooien. Snijd elk plakje doormidden, zodat je 2 rechthoeken krijgt, en plaats los van elkaar op de bakplaat. Dek af met nog een vel pakpapier en plaats nog een bakplaat hier bovenop. Dit voorkomt het ‘opblazen’ van je bladerdeeg. Bak de plakken bladerdeeg vervolgens goudbruin gedurende 12-16 minuten (check je verpakking) in de oven en laat daarna goed afkoelen. Gezien de grootte van mijn bakplaten bakte ik dit deeg in 2 delen gaar.
- Ondertussen ga je de banketbakkersroom vulling maken: Breng de melk in een pannetje aan de kook, met 50 gram suiker en de vanille. Roer goed door om alle suiker op te lossen, zet daarna het vuur uit.
- Klop de eidooiers dik, in een keukenmixer, gedurende een paar minuten. Voeg de maïzena of bloem toe, samen met 4 eetlepels van de gekookte melk. Klop dit samen rustig door. Voeg nu langzaam en al kloppende de rest van de hete melk toe, omdat anders je eidooiers kunnen gaan stollen door de warmte. Giet daarna het mengsel terug in de pan en breng dit, al roerende, aan de kook. Laat vervolgens een paar minuten inkoken maar blijf roeren, tot je een dikke vla hebt.
- Giet daarna de banketbakkersroom op een diepe bakplaat of gebruik een ruim bord. Dek het af met een stuk plasticfolie: leg deze direct OP het banketbakkersroom en laat het goed afkoelen. In de eerste instantie een half uur op het aanrecht, en daarna nog minstens 30 minuten goed door laten koelen in de koelkast.
- Voor het oranje glazuur roer je het poedersuiker los met het water en de kleurstof. Lepel het oranje glazuur vervolgens over de bovenste plakken bladerdeeg en laat drogen op het aanrecht.
- Daarna klop je de slagroom stijf met de overgebleven 20 gram suiker. Haal de afgekoelde banketbakkersroom uit de koelkast en klop een beetje op. Spatel hier de opgeklopte slagroom door en schep de oranje tompouce vulling in een spuitzak en laat 15 minuten opstijven in de koelkast. Spuit daarna de roomvuling over 10 plakjes bladerdeeg en dek af met de overige 10 plakken met glazuur er op. Bewaar de oranje tompoucen in de koelkast.
Het recept voor deze homemade tompoucen komt van Betty’s Kitchen. Bettina ‘Betty’ Drost-Oostveen is de drijvende kracht achter Betty’s Kitchen. Ze deelt recepten, ontwikkelt recepten, is in te huren als food fotografe, social media activator en content schrijver voor food gerelateerde websites.