Vijf weken zonder alcohol: wat gebeurt er met je?
Het einde van je pauzeperiode komt in zicht; hetzelfde kunnen we niet zeggen van de voordelen die het je lichaam oplevert. Voelde je pauzeperiode misschien eerst aan ‘als een druppel op een gloeiende plaat’; nu worden er meters gemaakt.
Het lever(t) op
Nu bereik je het punt waarop je lever echt tot rust komt. Voor 90% van alle alcohol die je drinkt en die in je lichaam wordt verwerkt, is je lever daar het drukste mee. Maar een lever kan maar zoveel aan. Bovendien zijn de afbraakpruducten van alcohol giftig voor de lever, waardoor het risico op leverstoornissen – en beschadigingen toeneemt. Het leidt ten eerste tot een opeenhoping van vetten in de levercellen. En leververvettting is een eerste stadium van alcoholische hepatitis en dat kan weer leiden tot levercirrose. Van deze gevolgen van overmatig drinken heb je dagelijks last. Zo zijn moeheid, buikpijn, misselijkheid, opeenhoping van vocht en geelzucht vervelende consequenties die je dagelijks functioneren in de weg kunnen zitten. Maar goed nieuws: gemiddeld genomen is de leververvetting na zes weken alcoholpauze verdwenen. Misschien plak jij er nog een weekje tegenaan om ook dit voordeel mee te pikken?
Fit en slank?
Omdat je nu al vijf weken beter slaapt, voel je je fitter en energieker. Ook kun je een aantal kilo’s aan gewicht zijn verloren. Zeker wanneer je tijdens je pauzeperiode ook bent gestart met sporten.
Geld over
Dit voordeel heeft natuurlijk niets te maken met je lichaam. Maar dat maakt het niet minder fijn. Een aantal weken pauzeren betekent voor velen ook geld besparen. Hoeveel heb jij in dat spaarvarken zitten? En wat ga je ermee doen? Lekker uit eten? Een avondje naar de film? Gezellig op stap? Of toch die nieuwe fiets…Veel plezier alvast!
Waar zijn mijn voordelen?
Sommige mensen zullen deze voordelen op verschillende momenten ervaren, of helemaal niet. Dit kan te maken hebben met hoeveel je eerder hebt gedronken, andere levensstijlveranderingen (als je je slaapmutsje inruilt voor een espresso, heb je waarschijnlijk geen betere slaap) of dit heeft alles te maken met de eigenaardigheden van je specifieke lichaam. Dat betekent niet dat je pauzeperiode jou geen goed doet, en het betekent ook niet dat je je op de langere termijn niet beter zult voelen – dus geef niet op als je deze effecten niet precies ervaart zoals hierboven beschreven. En let vooral ook op de voordelen die nu niet zijn genoemd, maar die jij wel degelijk ervaart!